Udomačena statistika

Mladi statistiki pišemo blog.

Knjiga The Joy of Statistics

2 komentarja

Pred časom sem sodelovala v raziskavi založbe Oxford University Press in v zameno prejela vaučer, s katerim sem si privoščila nakup dveh njihovih knjig. Ena izmed dveh je The Joy of Statistics oziroma “radost statistike” ali “veselje statistike” kot bi lahko naslov dobesedno prevedli v slovenščino.

Mojo pozornost je pritegnil ravno naslov, ki je nekako kontraintuitiven, saj statistike običajen bralec ne povezuje z veseljem, razen morda peščice tistih, ki smo v njej bolj “udomačeni”. K izbiri me je prepričal opis, da gre za niz 41 kratkih zgodb, ki prikazujejo uporabo statističnih metod na praktičnih primerih, ter da vsebuje tudi kratko zgodovino razvoja metod in kratke biografije najbolj znanih statistikov 20. stoletja.

Pregled kazala vsebine nakaže, da zgodbe obravnavajo zelo širok razpon statističnih konceptov in tem, od verjetnosti, porazdelitev, srednjih vrednosti, ekstremnih vrednosti, korelacij in povezanosti, napak, razmerij obetov in regresije. Vključuje tudi primere statističnih zmot, kot sta problem Monty Hall in Simpsonov paradoks, za dodatno popestritev pa tudi razne šale, citate, uganke in celo pesem.

Pričakovala sem nekaj podobnega knjigi The Lady Tasting Tea, o kateri smo pred leti že pisali na blogu in nad katero sem osebno zelo navdušena. Tudi The Joy of Statistics vsebuje nekaj teh zgodb, vendar gre za res suhoparne povzetke in ni niti približno tako zanimivo in navdihujoče branje, kot v knjigi o “gospodični, ki je okušala čaj”.

Posamezna poglavja so sicer res kratka, a morda celo preveč jedrnata, saj bi bila na marsikaterem mestu dobrodošla dodatna razlaga, na koncu vsakega pa tudi neki smiselni zaključki. Opisi uporabe statističnih metod so pusti in vsebujejo veliko matematičnih formul ter izračunov na podlagi konkretnih podatkov. Prednost je, da uporablja tudi veliko grafičnih prikazov, vendar so ti na nekaterih mestih slabo označeni in razloženi.

Avtor knjige, Steve Selvin, je ameriški biostatistik in epidemiolog z Univerze Berkeley v Kaliforniji, zato ne preseneča, da je precejšen del tem namenjen medicinski statistiki (umrljivost, diagnostični testi, ocenjevanje virusne incidence), kar so z vidika trenutne pandemije koronavirusne bolezni zelo aktualne teme. Knjiga je sicer izšla že pred tem obdobjem, spomladi 2019.

Dotika se tudi številnih drugih področij, od iger na srečo do statistike kriminalitete. Žal pa je od poglavja do poglavja precej preskakovanja in manjka rdeča nit, ki bi povezovala različne teme. Tudi statistične šale so nanizane brez nekega posebnega konteksta.

Skratka, “joy” v naslovu je precej zavajajoč in branja knjige ne bi priporočila kot razvedrilo, vsekakor pa ne laikom, ampak se zdi bolj primerna za tiste, ki jim je blizu sporazumevanje v obliki tabel, grafikonov in matematičnih formul. Morda kot nekoliko bolj jedrnat in neformalen dopolnilni učbenik za tiste med njimi, ki prihajajo iz drugih področij, in se želijo naučiti osnov uporabe različnih statističnih pristopov. Upam, da bo komu drugemu branje prineslo več veselja, kot ga je meni.

Avtor: Ana Slavec

Svetovalka za statistiko na centru odličnosti InnoRenew CoE. Pred tem je bila sedem let raziskovalka na Fakulteti za družbene vede. Je članica upravnega odbora Društva mlada akademija, urednica bloga Udomačena statistika ter sovoditeljica Meta PHoDcasta. Na Twitterju je @aslavec.

2 thoughts on “Knjiga The Joy of Statistics

  1. Zanimivo, da zgornjemu mnenju v svojem komentarju na strani https://www.amazon.com/Joy-Statistics-Elementary-Statistical-Applications/dp/019883344X pritrjuje tudi dr. Nick Cox, znan zlasti kot avtor številnih programskih kod v Stati. Mislim, da se kar zelo strinjata.

  2. Andrej, hvala za komentar. Ko sem pripravljala prispevek, sem med brskanjem po spletu naletela tudi na to mnenje in sem se zelo strinjala z njim. Gotovo je tudi nekoliko vplivalo na moje pisanje.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s