Udomačena statistika

Mladi statistiki pišemo blog.

Statistični dan 2015: Masivni podatki

1 komentar

Osrednja tema letošnjega Statističnega dne, ki sta ga 10. novembra organizirala Statistični urad Republike Slovenije in Statistično društvo Slovenije, in se je tako kot lani in predlani odvijal na Brdu pri Kranju, so bili masivni podatki. Uvodoma sta udeležence nagovorila Andrej Blejec (video, 14′), predsednik Statističnega društva, in generalna direktorica SURS Genovefa Ružić, nato sta se odvili dve okrogli mizi.

Statističnega dne na temo masivnih podatkov se je udeležilo 350 obiskovalcev iz Slovenije in tujine (foto: MC)

Statističnega dne na temo masivnih podatkov se je udeležilo 350 obiskovalcev iz Slovenije in tujine (foto: MC)

V okviru prve okrogle mize, z naslovom Metodološki in informacijsko tehnološki vidiki uporabe masivnih podatkov, je moderator Marko Grobelnik z Instituta “Jožef Stefan” med drugim predstavil opredelitev masivnih podatkov in na kratko omenil razpoložljive informacijske tehnologije za shranjevanje in obdelavo velikih količin podatkov. Razpravljalci Aleš Gorišek (neodvisni IT strokovnjak), Robert Kopal (Algebra University College, Hrvaška), Boro Nikić (Statistični urad Republike Slovenije), Margus Tiru (Positium, Estonija), Marco Puts (Statistični urad Nizozemske) so predstavili metodologijo obdelave in izračunavanja uporabnih statistik na podlagi masivnih podatkov na konkretnih primerih, na koncu pa so odgovarjali na vprašanja publike.

 Metodološki in informacijsko tehnološki vidiki uporabe masivnih podatkov (2:29′)

Po kosilu se je odvila še druga okrogla miza z naslovom Partnerstvo pri pridobivanju in uporabi masivnih podatkov, ki jo je vodil Lenart J. Kučić (Delo). Zastavljena je bila v obliki razprave, v kateri so razpravljali Uroš Cvetko (Mercator d.d.), Pascal Jacques (Eurostat), Igor Kolar (Informacijski pooblaščenec),  Michail Skaliotis (Eurostat), Polona Štrekelj (Statistični urad Republike Slovenije) in Blaž Zupan (Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani). Če bilo v okviru prve okrogle mize več pozornosti namenjene definiranju masivnih podatkov in izzivom analize takih podatkov, pa so udeleženci v okviru druge okrogle mize nekaj pozornosti namenili tudi vprašanju moralnih in etičnih dilem v zvezi z pridobivanjem, shranjevanjem in uporabo masivnih podatkov.

 Partnerstvo pri pridobivanju in uporabi masivnih podatkov (1:53′)

Big data oz. masivni podatki so bili letos pomembna tema že dveh koferenc, ki smo se jih udeležili letos, AAPOR in Webdatanet, zato nas ni presenetilo, da se z njimi sooča tudi Statistični urad. Če povzamemo sklepe prve okrogle mize, masivni podatki res zahtevajo drugačne pristope k analizi, a še vedno na starih temeljih. O tem, da tradicionalne metode zbiranja podatkov ne bodo izumrle, smo na blogu že pisali.  Na drugih okrogli mizi pa so ugotavljali, da se več izzivov kot s tehničnimi omejitvami analize, pojavlja v zvezi z etičnostjo uporabe masivnih podatkov.

IMG_20151110_102936

Priljubljenost “big data” oz. masivnih podatkov narašča (prosojnice Marka Grobelnika na prvi okrogli mizi)

One thought on “Statistični dan 2015: Masivni podatki

  1. Pingback: Vzorčenje v dobi masivnih podatkov | Udomačena statistika

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s