Udomačena statistika

Študenti statistike pišemo blog.

Knjiga – The Lady Tasting Tea

3 komentarji

The Lady Tasting Tea avtorja Davida Salsburga je obvezno branje za vsakega, ki ga zanima področje statistike. Knjiga govori o statistiki, a na poljuden način – tako da ne pričakujte množice enačb, niti ne kakšnih posebnih poglabljanj v statistične metode. Rekel bi, da je primerna za statistike, ki jih zanima razvoj vede. In tudi za ostale, ki bi radi imeli uvid v potek razvoja razmišljanja statistikov od približno začetka 20. stoletja, pa do njegovega konca.

Naslov knjige se nanaša na anekdoto o angleški gospe z začetka 20. stoletja, ki je trdila, da zna razlikovati med čajem odvisno od tega, ali so v skodelico najprej vlili mleko ali pa čaj. Na zabavi prisotna družba je hotela preveriti njeno trditev, za kar so sestavili eksperiment. Ta naj bi bil eden prvih »statističnih« eksperimentov – zastavil naj bi ga Ronald A. Fisher, ki je eksperiment kasneje tudi opisal v svoji knjigi (The Design of Experiments iz leta 1935).

Poglavja v knjigi bi lahko razdelil na tista, ki opisujejo delo in kariere vplivnih statistikov stoletja in tista, ki govorijo o statističnih konceptih. Statistični koncepti so sicer predstavljeni na poljuden način, ki pa je verjetno premalo poglobljen, da bi jih lahko zares dobro razumeli. Dajo pa nam vseeno nek pregled. Med drugimi so npr. omenjeni koncepti največjega verjetja, testiranje prileganja, preizkušanje domnev, Bayesove statistike, intervalov zaupanja.

Bolj zanimiva pa so morda poglavja o samih statistikih (in statističarkah), o njihovih posebnostih, karakterjih, načinih razmišljanja ter njihovem medsebojnem sodelovanju. Tako dobimo nek občutek o »človeški« plati statistike. Govora je o Fisherju, Pearsonu, Galtonu, »Studentu«, Neymanu, Kolmogorovu, Nightingalovi, Mahalanobisu, Coxovi, Wilksu, Tukeyu, Boxu, Coxu, Demingu in drugih.

Advertisements

Avtor: Črt Ahlin

Študent statistike na Univerzi v Ljubljani. Ukvarjam se z analizo podatkov povezanih z zdravjem. Če utegnem, tečem, fotografiram. Student of statistics at the University of Ljubljana. Interested in health related wearable devices, personalized medicine, quantified self. Will run, if let loose. @crtahlin

3 thoughts on “Knjiga – The Lady Tasting Tea

  1. Pingback: Kockar, ne jezi se | Udomačena statistika

  2. Pingback: Zakaj je pivo tako dobro ali kdo je Student? | Udomačena statistika

  3. Pingback: Pogovor z Lanom Umekom | Udomačena statistika

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s