Udomačena statistika

Statistiki pišemo blog.

O blogu

Na predlog Mednarodnega statističnega inštituta je bilo letošnje leto (2013) razglašeno za mednarodno leto statistike. Zakaj? Statistika je znanost, ki prispeva k razvoju in razumevanju dogajanj na številnih področjih. Naj bodo to življenjski stroški, ekonomsko področje, politično področje, zdravstvo in klinične študije, energetika ali biokemija. Seznam se s tem nikakor ne konča.

Ravno zaradi tega je potrebno spodbuditi širjenje poznavanja statistike med splošno populacijo. Številne organizacije bodo v tem letu načrtno izvajale aktivnosti promocije pomena statistike za različne ciljne skupine in področja (od splošne javnosti, ki se s statistiko srečuje zgolj v navedbah bolj ali manj statistično korektnih člankov in medijskih povzemanj, do raziskovalcev na področju znanosti).

K temu namenu želimo svoje znanje in interese pridružiti tudi študentje interdisciplinarnega študija Statistika na Univerzi v Ljubljani ter na ta način obeležiti mednarodno leto statistike. Poleg tega želimo s svojim prispevkom slediti ciljem mednarodnega leta statistike o poudarjanju pomena statistike kot znanosti in kot stroke ter širjenju zavedanja o njeni moči in vplivu. Še posebej želimo poudariti pomen korektne uporabe in interpretacije rezultatov statističnih analiz.

Skozi prispevke na blogu Udomačena statistika bomo avtorji predstavili uporabo statistike in njenih metod skozi konkretne primere in raziskave. Hkrati želimo opozoriti tudi na nekatere pomanjkljivost pri uporabi statistike in/ali navajanju podatkov v medijih. Posebno mesto bo namenjeno predstavitvi statistike skozi zanimivosti in predstavitve pomembnih predstavnikov stroke.

Trudili se bomo, da bodo prispevki na blogu redni in zanimivi. Prepričani smo, da bodo za marsikoga, ki pri svojem delu tako ali drugače uporablja različne metode za obvladovanje podatkov, poučni in uporabni, saj bodo zelo praktično naravnani.

Vaši odzivi, vprašanja in komentarji so dobrodošli.

mag. Marija Paladin

2 thoughts on “O blogu

  1. Pingback: Prejeli smo priznanje odličnosti statističnega poročanja v medijih | Udomačena statistika

  2. Pingback: Nova Udomačena statistika | Udomačena statistika

Komentiraj