Udomačena statistika

Statistiki pišemo blog.

O avtorjih

PANO_20150319_182256

Panoramski selfie dela ekipe Udomačena statistika (19. 3. 2015)

Udomačena statistika je blog, ki smo ga Črt Ahlin, Roman Luštrik, Marija Paladin, Anže Sendelbah in Ana Slavec začeli pisati leta 2013 kot študenti interdisciplinarnega doktorskega študijskega programa Statistika. Nekaj članov ustanovitvene ekipe ni več aktivnih, sčasoma pa smo pridobili nekaj novih članov. Vsaka objava na blogu gre skozi uredniški proces, kjer imajo člani možnost podaje komentarjev na prispevek. Gostimo pa tudi objave avtorjev izven uredniške ekipe. Od leta 2019 je blog formaliziran kot del aktivnosti Mlade sekcije Statističnega društva Slovenije.

Člani uredništva po letih:

  • 2013: Črt Ahlin, Roman Luštrik, Marija Paladin, Anže Sendelbah in Ana Slavec
  • 2014: Črt Ahlin, Katarina Košmrlj, Marija Paladin in Ana Slavec
  • 2015: Črt Ahlin, Marjan Cugmas, Katarina Košmrlj, Roman Luštrik, Marija Paladin, Anže Sendelbah in Ana Slavec
  • 2016: Črt Ahlin, Marjan Cugmas, Katarina Košmrlj, Roman Luštrik in Ana Slavec
  • 2018: Marjan Cugmas, Katarina Košmrlj, Roman Luštrik, Ana Slavec in Andrej Srakar
  • 2019: Vanja Erčulj, Katarina Košmrlj, Roman Luštrik, Ana Slavec in Andrej Srakar
  • 2020: Vanja Erčulj, Katarina Košmrlj, Roman Luštrik, Ana Slavec, Andrej Srakar in Andrej Viršček
  • 2021: Vanja Erčulj, Katarina Košmrlj, Ana Slavec, Andrej Srakar in Andrej Viršček
  • 2022: Vanja Erčulj, Ana Slavec, Andrej Srakar in Andrej Viršček
  • 2023: Vanja Erčulj, Marija Paladin, Ana Slavec, Andrej Srakar in Andrej Viršček

Kratke biografije (sedanjih in nekdanjih članov uredništva):

Črt Ahlin, ekonomist in doktorski študent biostatistike. Zanima ga analiza podatkov povezanih z zdravjem, nosljivimi napravami in sledenjem aktivnosti. Zaposlen je na v zagonskem podjetju Datafund. Piše tudi blog Numbers in Life.

Marjan Cugmas, magister uporabne statistike in doktor družboslovne statistike, zaposlen kot asistent na Centru za metodologijo in informatiko Fakultete za družbene vede UL. Ukvarja se z analizo omrežij. Ima tudi osebno stran Outlier.si.

Vanja Erčulj, psihologinja in doktorica družboslovne statistike, zaposlena kot predavateljica na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru. Ukvarja se z veljavnostjo in zanesljivostjo merjenja, tekstovnim rudarjenjem, varnostjo v lokalnih skupnostih in strukturnim modeliranjem.

Katarina Košmrlj, komunikologinja in doktorska študentka družboslovne statistike. Zaposlena je na Fakulteti za management Univerze na Primorskem, kjer asistira pri statističnih predmetih ter dela na projektih, povezanih z visokim šolstvom, zagotavljanjem kakovosti izobraževanja in trajnostno potrošnjo. Raziskovalno se ukvarja tudi z anketno metodologijo.

Roman Luštrik, biolog in doktor biostatistike. Na Biotehniški fakulteti UL je raziskoval živalske populacije volkov, medvedov in drugih živali, sedaj pa je zaposlen v podjetju Genialis. Obvlada statistični program R, ki ga tudi poučuje na raznih delavnicah ter drugim uporabnikom aktivno pomaga prek skupine Anonimni Rkholiki. Piše tudi blog Dang, another error.

Marija Paladin, magistrica managementa in doktorica družboslovne statistike. Zaposlena je na kadrovskem področju. Marija je raziskovalno aktivna na področju preučevanja vloge komunikacije v formalnem okolju, timskega dela ter različnih vidikov upravljanja s človeškimi viri in organizacijo. Njeno raziskovalno delo temelji na uporabi kvantitativne metodologije in statističnih metod za obdelavo podatkov.

Anže Sendelbah, magister informacijskih znanosti in doktor družboslovne statistike. Kot raziskovalec na Fakulteti za družbene vede UL se je ukvarjal z večopravilnostjo (multitasking), predvsem z večopravilnostjo v anketnih raziskavah, z analizo parapodatkov pri anketnem procesu ter z vizualizacijo podatkov.

Ana Slavec, sociologinja in doktorica družboslovne statistike. Bila je mlada raziskovalka na Fakulteti za družbene vede, kjer se je ukvarjala z anketno metodologijo, predvsem s področjem oblikovanja in testiranja anketnega vprašalnika. Trenutno je zaposlena kot svetovalka za statistiko na raziskovalnem inštitutu InnoRenew CoE.

Andrej Srakar, magister managementa, doktor ekonomskih znanosti in doktorski študent matematične statistike. Zaposlen je kot znanstveni sodelavec na Inštitutu za ekonomska raziskovanja in docent na Ekonomski fakulteti UL. Sokoordinator Mlade sekcije Statističnega društva Slovenije. Pobudnik in koordinator mednarodnega projekta YoungStatS. Aktiven član znanstvenih odborov združenja Royal Statistical Society.

Andrej Viršček, ekonomist in magister uporabne statistike, zaposlen na Statističnem uradu RS.

1 thoughts on “O avtorjih

  1. Pingback: Prejeli smo priznanje odličnosti statističnega poročanja v medijih | Udomačena statistika

Komentiraj