Udomačena statistika

Statistiki pišemo blog.

Mednarodno leto statistike v Sloveniji

2 komentarja

Zaključuje se leto 2013, ki je bilo proglašeno za mednarodno leto statistike. Kampanjo je podprlo več kot 2000 organizacij v 128 državah. Na spletni strani www.statistics2013.org najdete koledar aktivnosti, zanimive članke, intervjuje in predstavitve kariernih poti statistikov zaposlenih na različnih področjih in sektorjih.  Konec leta pa ne pomeni konca aktivnosti – v e-novici so napovedali, da se bo projekt nadaljeval pod imenom The world of statistics.

Tudi v Sloveniji smo bili v letu statistike aktivni. Predvsem velja omeniti tri konference, ki so bile organizirane pri nas. Prva je bila julija ESRA konferenca, o kateri smo že pisali. Nato je septembra v Ribnem pri Bledu potekala že deseta konferenca Applied Statistics, tudi tokrat v organizaciji Statističnega društva Slovenije in Univerze v Ljubljani ter s sodelovanjem Statističnega urada. Tako kot vsako leto je gostila tri gostujoče predavatelje ter številne druge prispevke – povzetki so dostopni v zborniku. Eden izmed gostov, prof. Jon Krosnick (slika spodaj), je sodeloval tudi na dogodku Dan spletnega anektiranja 2013, ki ga je organiziral Center za družboslovno informatiko na FDV.

Krosnick

Tretja konferenca, Statistični danStatistika, partner podjetjem, je potekal 19. novembra na Brdu pri Kranju, pod organizacijo Statističnega urada in Statističnega društva. Na dogodku nas je s svojo prisotnostjo počastila tudi predsednica vlade, mag. Alenka Bratušek – njen nagovor si lahko ogledate na videoposnetku. V okviru dogodka sta bili organizirani dve okrogli mizi. Prvo, Podjetja in podatki – potrebe in pomen (od 18:01 minute naprej), je moderiral mag. Samo Hribar Milič iz GZS. Naj navedem sodelujoče in nekaj njihovih izjav, ki sem jih sproti zapisovala na Twitter:

Drugo okroglo mizo, Izzivi in pasti statističnega razbremenjevanja podjetij, je moderirala dr. Mojca Bavdaž iz Ekonomske fakultete. Tudi tokrat sem sproti zapisala nekaj trditev sodelujočih:

Konferenca se je zaključila s podelitvijo priznanj Statističnega društva. Blejčevo nagrado za življenjsko delo na področju statistike (poimenovano po Marijanu Blejcu) je prejel nekdanji direktor Statističnega urada , Tomaž Banovec. Priznanje odličnosti statističnega poročanja v medijih pa je prejel Slavo Jerič, novinar na RTV Slovenija, za portal Športni SOS.

Ko smo že pri nagradah, velja omeniti tudi to, da je prof. dr. Anuška Ferligoj, lanskoletna prejemnica Blejčeve nagrade in predsednica programskega sveta doktorskega študijskega programa Statistika,  letos prejela Zlato plaketo Univerze v Ljubljani, častno priznanje za izjemne zasluge pri razvijanju znanstvenega in pedagoškega ustvarjanja.

Od dosežkov naših profesorjev bi omenila še napredovanje prof. Andreja Blejca v naziv rednega profesorja ter priporočila ogled njegovega nastopnega predavanja Statistika (je) za vsakogar. V javnem predavanju, ki traja dobro uro, na izredno zanimivo in jasen, tudi laikom razumljiv način, pojasni osnove opisne in inferenčne statistike.

Andrej Blejec: Statistika (je) za vsakogar (videolectures.net, 1:07:38)

Med dejavnostmi je seveda tudi naš blog, Udomačena statistika, za katerega nas je 6 avtorjev prispevalo skupaj (vključno s to) 15 objav, a večino teh v prvih dveh mesecih delovanja. Potem se je objavljanje skorajda ustavilo. Življenje doktorskega študenta statistike je namreč polno obveznosti, ki ne dopuščajo veliko časa za tovrstno pisanje. Kljub temu bomo skušali v naslednjem letu oživeti blog, predvsem preko razširitve ekipe z novimi člani. Kdor je zainteresiran za sodelovanje, nam lahko pošlje sporočilo prek kontaktnega obrazca.

Avtor: Ana Slavec

Docentka na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerz na Primorskem in svetovalka za statistiko na centru odličnosti InnoRenew CoE. Pred tem je bila sedem let raziskovalka na Fakulteti za družbene vede. Je članica upravnega odbora Društva mlada akademija in sokoordinatirica Mlade sekcije Statističnega društva Slovenije.

2 thoughts on “Mednarodno leto statistike v Sloveniji

  1. Pingback: Statistični dan 2015: Masivni podatki | Udomačena statistika

  2. Pingback: Konferenca Applied Statistics v Kopru | Udomačena statistika

Komentiraj