Udomačena statistika

Statistiki pišemo blog.

Navodila za pripravo prispevkov

Uredništvo Udomačene statistike k pripravi prispevkov za blog vabi tako alumne kot študente doktorskega in magistrskega programa (uporabne) statistike, pa tudi profesorji in raziskovalci ter strokovnjaki z drugih področij, ki se pri delu ukvarjajo s statistiko in lahko pripravijo poljuden prispevek, ki bi bil zanimiv za bralce bloga.

Vsebina prispevkov

Vabimo prispevke z vseh področij statistike (biostatistika, družboslovna, ekonomska in poslovna, matematična, psihološka, tehnična in uradna statistika), verjetnosti in podatkovne znanosti. Ustrezni so prispevki, ki se ukvarjajo s katerokoli fazo v statističnem procesu (zbiranje, organizacija, analiza, interpretacija in predstavitev podatkov), pa tudi poročila z dogodkov, recenzije knjig in filmov ter druge zanimivosti povezane s statistiko. 

Bralcu želimo skozi vsebino ponuditi vpogled statistične teme na način, ki bo zanimiv in razumljiv, zato se skušamo čim bolj približati poljudnemu slogu pisanja. Dobrodošla pa so tudi bolj strokovna besedila, če so pripravljena dovolj informativno in vsebujejo razlage zahtevnejših strokovnih izrazov.

Če ste v dilemi, ali bi bili prispevki vsebinsko primeren za blog, nas lahko pred pripravo kontaktirate na udomacena@gmail.com.

Priprava prispevka

Prispevek sestavljajo naslov, uvodni odstavek, en ali več jedrnih odstavkov ter zaključni odstavek. Avtor morebitno uporabljeno literaturo in druge vire navede s hipertekstovnimi povezavami v besedilu (če ima objava DOI identifikator, se uporabi tega). Vsak prispevek naj vsebuje tudi vsaj eno sliko. Ob vsaki sliki naj bo tudi opis in vir slike.

Priporočena dolžina prispevka je od 400 do 700 besed, lahko pa so tudi daljši. Če presegajo 1000 besed, se jih razdeli v dva dela. 

Če avtor prvič oddaja prispevek, naj doda tudi kratek življenjepis, kjer avtor v nekaj stavkih predstavi sebe in področje svojega dela (primeri).

Priporočamo, da prispevke pripravite v orodju Google Docs, in na e-mail naslov udomacena@gmail.com pošljete povezavo tako, da je omogočeno urejanje dokumenta. 

Postopek pred objavo

Prispevek pregledata vsaj dva člana urednitšva in avtorju podata predloge za spremembe.Ko se avtor odzove na komentarje in urednika sprejmeta prispevek, bo ta vnešen v WordPress in pripravljen za objavo. Uredništvo določi kategorije in ključne besede.

Objavljeni prispevki se delijo na Facebook strani Udomačena statistika, poleg tega pa jih promoviramo še na Twitter računu in novičniku Statističnega društva Slovenije.

Prispevki niso honorirani. Udomačena statistika ima ISSN številko (2820-5936), zato se objavljeni prispevki lahko vnesejo tudi v sistem Cobiss.