Udomačena statistika

Mladi statistiki pišemo blog.

Virtualno srečanje za matematične sladokusce

Komentiraj

V sredini meseca julija je potekal 10. kongres verjetnosti in statistike združenj Bernoulli in IMS, ki velja za osrednji in najbolj prestižni dogodek področij verjetnosti in matematične statistike v mednarodnem merilu. Sam sem se kongresa udeležil prvič in prejel nagrado za najboljši poster na uvodni dvodnevni delavnici mladih raziskovalcev. Kongres je ponudil zelo veliko in bil del intenzivnega konferenčnega dogajanja s področij matematike in statistike v tem letu.

Vir: Spletna stran kongresa.

Moje letošnje konferenčno poletje na področjih matematike in statistike je izjemno bogato. Eden od uvodnih dogodkov je bil 8. Evropski kongres matematike (8ECM), letošnji največji dogodek na področju matematike v mednarodnem merilu, ki ga je organizirala Univerza na Primorskem. Nadaljevalo se je v začetku meseca julija s 63. svetovnim kongresom Mednarodnega statističnega inštituta ISI, kjer smo Slovenijo zastopali Bojan Nastav, Lan Umek in jaz. V začetku počitniškega obdobja je med 17. in 23. julijem potekal 10. kongres verjetnosti in statistike združenj Bernoulli in IMS, osrednji in najbolj prestižni dogodek na področjih verjetnosti in matematične statistike. V mesecu avgustu se dogajanje nadaljuje z ameriškim Joint Statistical Meetings, kjer sam sodelujem v sekcijah s kratkimi predstavitvami združenja Institute of Mathematical Statistics (IMS). V začetku meseca septembra bo potekalo še evropsko srečanje mladih probabilistov, ter evropsko srečanje mladih statistikov združenja Bernoulli, kjer bova Slovenijo zastopala z Jakobom Peterlinom. Pestro konferenčno dogajanje bo sklenila letošnja 17. mednarodna konferenca Applied Statistics, ki bo potekala prek spleta, vključevala pa bo tudi tretje srečanje evropske pobude Young Statisticians Europe, v okviru katere je izjemno aktivna Mlada sekcija Statističnega društva Slovenije, in v okviru katere poteka mednarodni projekt YoungStatS.

V tem prispevku pišem o svoji udeležbi na 10. kongresu verjetnosti in statistike združenj Bernoulli in IMS. Ker je kongres organiziralo korejsko statistično društvo (KSS), smo uvodno dvodnevno delavnico mladih raziskovalcev pričeli v zgodnjih jutranjih urah. Delavnica je potekala dva dni, v prvem smo poslušali zanimiva predavanja, predvsem s strani mlajših korejskih, kitajskih in indijskih raziskovalcev ter se ob koncu družili z organizatorji dogodka, pogovor je tekel o učinkih epidemije na naše raziskovalno delo. Uvod drugega dne sem sam izpustil, nato pa se je pričela sekcija predstavitve posterjev, ki je potekala v računalniškem okolju GatherTown. Kot sem omenil že uvodoma, sem za svoj poster, pripravljen skupaj s prof. dr. Miroslavom Verbičem, prejel eno treh nagrad za najboljše posterje (skupaj z mano sta nagrado prejela še Filippo Ascolani iz univerze Bocconi ter Songhyun Kim iz Seoul National University). Prispevek je bil kot samostojna predstavitev del omenjenega 8. Evropskega kongresa matematike, prinaša pa rešitev problema določanja nivojskih verjetnostnih gostot (angl. level densities) pri zelo splošni obliki naključnih matrik (tako imenovanih beta ansamblih) z uporabo ene novejših matematičnih teorij, proste verjetnosti, ki preučuje nekomutativne produkte naključnih matrik.

Moj nagrajeni poster. Vir: Avtor.

Uradni del kongresa se je pričel z vnaprej posnetim govorom prejšnje predsednice združenja Institute of Mathematical Statistics, Susan Murphy, ki je omenila številne zanimive iniciative na področjih verjetnosti in matematične statistike v času epidemije, kjer je posebej izpostavila lanskoletni Bernoulli-IMS One World Symposium ter njegovega spiritusa movensa, Leifa Döringa, ki da je dogodek koordiniral kot “hurikan v eni osebi”.

Otvoritev kongresa. Vir: Zaslonski posnetek avtorja.

V okviru kongresa je zaživela spletna platforma, kjer so bili dostopni vsi povzetki, vnaprej posnete video predstavitve in prosojnice, mogoče je bilo všečkati in komentirati posamezno predstavitev. Raziskovanje na področju verjetnosti je trenutno v ospredju mednarodnih dogajanj, tako na področju matematike, kot tudi v povezavi s statistiko. Pri tem moram omeniti redna srečanja vodilnih raziskovalcev v okviru spletnega seminarja One World Probability, ki je sprožil večje mednarodno gibanje znanstvenih seminarjev One World – mislim, da gre večji poudarek raziskovanjem na področju verjetnosti, ki ga opažam, pripisati tudi učinkom te iniciative. Ker je verjetnost tudi sicer relativno mlado matematično področje, obljublja veliko zanimivih možnosti prihodnjim raziskovanjem. Med trenutno najbolj zanimivimi temami, kjer del svojih raziskovanj nadaljujem tudi sam, so skalirne (angl. scaling) limite naključnih procesov in površin, kjer je pomembna spoznanja v svojem članku iz leta 2000 prispeval pokojni izraelsko-ameriški matematik Oded Schramm, po katerem je poimenovan evolucijski naključni proces Schramm-Loewner (gre za rešitev stohastične oblike Loewnerjeve diferencialne enačbe). S tega področja, ki meji na matematično fiziko, so osrednja matematična priznanja, Fieldsove medalje, v zadnjih petnajst letih prejeli Wendelin Werner, Stanislav Smirnov in Martin Hairer (slednji je predaval tudi na 8ECM in je Fieldsovo medaljo med drugim prejel za svojo rešitev enačbe Kardar-Parisi-Zhang, ki je del teh raziskovanj; na kongresu Bernoulli-IMS je Hairer moderiral plenarno predavanje Massimiliana Gubinellija).

Prikaz krivulj evolucijskih procesov Schramm-Loewner. Vir: Jason Miller.

Na kongresu je plenarna predavanja imelo še več drugih trenutno aktivnih raziskovalcev na področju verjetnosti, denimo Alison Etheridge (ki je prav tako predavala že v okviru 8ECM), Nicolas Curien, legendarna profesorja Persi Diaconis in Laurent Saloff-Coste, Gérard Ben Arous (mentor številnim vodilnim raziskovalcem področja raziskovanja naključnih matrik), Elchanan Mossel, Massimiliano Gubinelli, Gábor Lugosi, Omer Angel, velja pa izpostaviti tudi posebno trodelno plenarno predavanje Martina Barlowa o naključnih hodih na fraktalnih grafih.

Plenarno predavanje prof. dr. Laurent Saloff-Costea. Vir: Zaslonski posnetek avtorja.

Na kongresu so potekala tudi zelo zanimiva plenarna predavanja Andree Montanarija (sam sem ga imel letos že priložnost poslušati na letni konferenci francoskega statističnega društva), Sare van de Geer, Daniele Witten in Tonyja Caija.

Poleg plenarnih predavanj so bile osrčje kongresa običajne sekcije s predstavitvami, ki so potekale samo v obliki vprašanj in odgovorov, trajale so 30 minut z uvodnimi kratkimi povzetki avtorjev prispevkov. Kongres se je sklenil z zaključno slovesnostjo, kjer so podelili častno nagrado Willema van Zweta brazilski probabilistki Marii Eulálii Vares, ter predstavili naslednji, 11. kongres, ki bo potekal leta 2024 v nemškem Bochumu.

Področji verjetnosti in matematične statistike ostajata zelo živi in verjetno v ospredju mnogih trenutnih svetovnih raziskovanj. Posebej področje verjetnosti obeta mnoge presežke in nove raziskovalne poti v prihodnosti. Zdi se, da sta sicer trenutno na področju matematičnih pristopov v statistiki najbolj aktivni področji strojnega učenja ter metod vzročnega sklepanja (k aktualnosti slednjih je gotovo prispeval tudi drug znan spletni seminar, nastal v času epidemije Online Causal Inference Seminar oz. OCIS). Še naprej pa ostajajo v ospredju tudi področja Bayesovih metod, neparametrične in visoko-dimenzionalne statistike, analize nestandardnih podatkov (sodeč po kongresu, posebej funkcijskih in prostorskih), analize omrežij in naključnih grafov, ter napredne analize časovnih vrst.

Upam, da se bom sam lahko udeležil tudi naslednjega kongresa leta 2024. V prihodnjem letu bosta, kot že v navadi, ločeno potekala osrednja kongresa združenj Bernoulli (European Meeting of Statisticians, v Moskvi) ter Institute of Mathematical Statistics (v Londonu). Vse, ki raziskujete na področjih matematičnih metod v statistiki, toplo vabim, da sledite in se vključite v zelo živa in dinamična dogajanja na področju.

Avtor: Andrej Srakar

Mathematician, statistician, econometrician and cultural economist, based in Ljubljana, Slovenia.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s