Udomačena statistika

Statistiki pišemo blog.

Poletna šola CODATA-RDA za skrbnike podatkov

Komentiraj

Skrbnik podatkov (angl. data steward) je oseba, ki v organizaciji skrbi za urejanje, hranjenje in varnost podatkov. Gre za poklic, ki se v raziskovalnem okolju šele vzpostavlja, vendar si polno zaposlene skrbnike podatkov za zdaj privoščijo le redke ustanove. Ena takih je na primer Tehniška Univerza v Delftu, kjer ima vsaka fakulteta svojega skrbnika podatkov, ki raziskovalcem pomaga pri razvoju in izvajanju načrta ravnanja z raziskovalnimi podatki. Pri manjših ustanovah, kot je raziskovalni inštitut InnoRenew CoE, kjer sem zaposlena kot svetovalka za statistiko, pa se naloge skrbnika podatkov porazdelijo med več zaposlenih. Med mojimi delovnimi nalogami je tako poleg podpore raziskovalcem pri zbiranju in analizi podatkov tudi pomoč pri podatkovnem skrbništvu.

Group_photo_smr3317

Da bi se izobrazila na tem področju, sem se lani prijavila na razpis za udeležbo na dvotedenski poletni šoli za skrbnike podatkov (Data Steward School), ki je potekala od 5. do 16. 8. v Mednarodnem centru za teoretično fiziko (International Centre for Theoretical Physics ali ICTP) v Trstu. Organizirana je bila v okviru programa obstoječe šole CODATA-RDA o podatkovni znanosti (School of Research Data Science), ki je v Trstu potekala že četrtič zapored, poleg tega pa se izvaja še na drugih lokacijah po svetu. CODATA (Committee on Data for Science and Technology) je Odbor za podatke v znanosti in tehnologiji, ki deluje v sklopu mednarodnega sveta za znanost (International Council of Science ali ICSU), RDA (Research Data Alliance) pa je Združenje za raziskovalne podatke, mednarodna organizacija, ki skrbi za zmanjšanje socialnih in tehničnih ovir pri izmenjavi raziskovalnih podatkov.

Hkrati z obstoječim programom CODATA-RDA poletne šole je letos pilotno potekal program za skrbnike podatkov, v katerega nas je bilo sprejetih le pet udeležencev. To je bila prva izvedba šole za skrbnike podatkov v nizu številnih načrtovanih izvedb izobraževanj, ki bodo potekala v okviru projekta FAIRsFAIR

48514542626_8238138685_o

Udeleženci poletne šole ob koncu prvega tedna: (foto: Andjani Gatzsweiler)

Prvi teden smo bili vključeni v program poletne šole CODATA-RDA o podatkovni znanosti; v tem programu nas je bilo skupaj 37 udeležencev iz 20 različnih držav. Skupaj smo se udeležili predavanj in seminarjev na teme Odprta znanost, Uvod v Unix Shell in Git, Programiranje in analiza v R-u, Načrti za ravnanje z raziskovalnimi podatki, Vaje ravnanja z raziskovalnimi podatki in Avtorske veščine.

Drugi teden pa nas je imelo pet skrbnikov podatkov ločen program, kjer smo se posvetili metapodatkom, trajnim identifikatorjem, odkrivanju podatkov, načrtom ravnanja s podatki, repozitorijem, povezanim podatkom in poizvedovalnemu jeziku SPARQL. Skupaj z raziskovalci na začetku kariere smo imeli le dve predavanji, in sicer Informacijsko varnost in Raziskovalno računalniško infrastrukturo.

48514724807_2826cbf4b5_o

Pet alumnov šole za skrbnike podatkov (Franc Huigen, Sothearath Seang, Cristiana Pisoni, Ana Slavec in Sanjin Muftić) in dr. Hugh Shanahan, profesor bioinformatike, ki je vodil šolo (foto: Andjani Gatzsweiler)

Udeležba na šoli za skrbnike podatkov je bila zame zelo dragocena izkušnja, saj mi pridobljena znanja omogočajo boljše svetovanje raziskovalcem glede načrtov upravljanja raziskovalnih podatkov in priprave podatkov za predložitev v repozitoriju. V okviru programa smo pripravili tudi akcijski za skrbništvo podatkov za izvedbo v naslednjih šestih mesecih. Učitelji so komentirali naše načrte. To so bili vključeni tudi v prispevek na letošnji konferenci o mednarodni hrambi. Zaenkrat še ni znano, ali se bo šola za podatkovne skrbnike izvedla tudi letos in v kakšni obliki.

 

Opomba: Prispevek bo v prilagojeni različici objavljen v Biltenu Statističnega društva Slovenije.

Avtor: Ana Slavec

Docentka na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerz na Primorskem in svetovalka za statistiko na centru odličnosti InnoRenew CoE. Pred tem je bila sedem let raziskovalka na Fakulteti za družbene vede. Je članica upravnega odbora Društva mlada akademija in sokoordinatirica Mlade sekcije Statističnega društva Slovenije.

Komentiraj