Udomačena statistika

Statistiki pišemo blog.

Tretje srečanje MsSdS: Anketa o porabi časa in medgeneracijski transferji neplačanega dela

Komentiraj

Po prvem in drugem srečanju vas Mlada sekcija Statističnega društva Slovenije vabi še na tretje srečanje, ki bo potekalo v torek, 31. 3. 2020, ob 19. uri. Gostitelj srečanja bo Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani. Zaradi nastalega stanja ob izbruhu virusa SARS-CoV-2 pa bo srečanje potekalo prek spleta, kot spletni seminar na portalu Zoom.

Termin: torek, 31. 3. 2020, ob 19. uri.
Povezava do Zoom portala: https://zoom.us/j/930921710

Tokrat bo predaval prof. dr. Jože Sambt z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, ekonomist, ekonomski demograf in statistik. Govoril bo o tem, da moramo za celovito analizo transferjev med starostnimi skupinami oziroma generacijami poleg tržne proizvodnje upoštevati tudi proizvodnjo in potrošnjo storitev neplačanega dela, kot so kuhanje, pranje, likanje in skrb za otroke.

Podatke o tovrstni proizvodnji pridobimo iz ankete o porabi časa. Letos poteka njena druga izvedba pri nas. Rezultati prve iz leta 2000 so med drugim pokazali, da je bilo (v glavnem) neplačano delo žensk doma mnogo večje od podobnega dela moških. Oba spola proizvajata največ neplačanega dela takoj po upokojitvi. Največji neto prejemniki storitev neplačanega dela pa so otroci.

Po predstavitvi, ki bo trajala okrog 40 minut, in vprašanjih, bo kot ponavadi potekalo še zasedanje Mlade sekcije s pogovori o trenutnih aktivnostih in načrtih za prihodnje.

Lepo vabljeni!

Avtor: Andrej Srakar

Economist and mathematician, working mainly in probability theory and mathematical analysis. Coordinator of the YoungStatS project (part of YSE). Joint coordinator, Young Section (MSS) of the Slovenian Statistical Society. Committee member, Emerging Applications Section and Discussion Paper Meetings, Royal Statistical Society.

Komentiraj