Udomačena statistika

Statistiki pišemo blog.

Predavanje Bojana Nastava o uradni statistiki

4 komentarji

IMG_20200122_195024V Mladi sekciji eSdeS smo izvedli že drugo statistično predstavitev, tokrat v prostorih FDV, čeprav je bila temo nekoliko bolj ekonomsko obarvana. Dr. Bojan Nastav, novi direktor SURS nam je predstavil pomen, vlogo in sploh delo na področju uradne statistike. Kot je sam povedal, se zadeva sliši birokratsko suhoparno, a skozi zanimivo, strokovno a ne zapleteno predavanje nam je prikazal, da gre ne le za pomembno, ampak tudi zanimivo področje statistike.

V predavalnici +10 (odlično) na FDV (na tem mestu zahvala, da so nam prostor omogočili uporabiti brezplačno), smo se res imeli odlično. Zbralo se nas je 19 slušateljev, med katerimi so bili tudi ekonomisti, biologi in predstavniki gospodarstva, ne le člani Statističnega društva. Nastav, tudi sam statistik, ki je doktoriral ravno na področju uradne statistike, je kot nekdanji docent najprej predstavil strukturo predavanja in začel s splošnim uvodom, da je SURS že ob svoji vzpostavitvi leta 1944 zapisal temeljni načeli, ki veljata še danes: zagotavljanje kakovostnega poročanja o statistiki ter vzgoja strokovnjakov in množic za uporabo statistike. Tudi danes, ko SURS sledi Evropskemu etičnemu kodeksu v statistiki, je ključnega pomena kakovost podatkov, objektivnost in zaupanje, zato je dostop do posamičnih podatkov močno nadzorovan. Lahko pa do njih bodisi v varni sobi na Litostrojski cesti v Ljubljani, bodisi po oddaljenem dostopu ob utemeljeni vlogi dostopa kdorkoli, kar s pridom uporabljajo predvsem raziskovalci.

V nadaljevanju smo se osredotočili na bolj vsebinske teme, ki smo jih spoznali s primeri – kaj pomeni inflacija, kako jo izračunajo in kako se je spreminjala v času, kako poteka zbiranje podatkov in povezovanje z različnimi organizacijami pri tem. 

IMG_20200122_192505Ob drugih vizualizacijah pa je največ zanimanja zagotovo požela predstavitev raziskave Poraba prostega časa, ki se je prvič v Sloveniji izvedla leta 2020, zdaj pa je v teku projekt druge izvedbe. Ogledali smo si nekaj rezultatov pilotne študije in ugotovili, da med 2. in 4. uro zjutraj le 4 od približno 1000 Slovencev v vzorcu delajo, skoraj vsi ostali spijo. Poleg spanja, ki ima seveda največjo frekvenco ponoči, dela (službe in drugega dela za zaslužek), ki prevladuje v dopoldanskih urah, nas je presenetila visoka frekvenca gledanja TV (ali drugih video vsebin, poslušanje radia ali glasbe), ki začne naraščati popoldan, v večernih urah (med 19 in 22 uro) pa so pred TV ekrani skoraj vsi udeleženci. 

IMG_20200122_195107

Ker nas je raziskava pritegnila tudi z metodološkega vidika, se ji bomo skušali podrobneje posvetiti v enem naslednjih dogodkov. Na poročilo o raziskavi pa bomo morali počakati do sredine leta 2022. Izvedba celotne raziskave bo trajala približno 6 let (od zasnove do poročanja), največji izziv pa je poleg priprave metodologije doseči ustrezno odzivnost (stopnjo odgovora), saj za razliko od drugih raziskav SURSa sodelovanje v tej ni obvezno. 

IMG_20200122_194811

Predstavitev se je sicer zaključila s poudarkom na poklicu statistika, ki je v zadnjih letih najbolj »vroč« poklic in je v svoji osnovi zelo interdisciplinaren. Dr. Nastav je poudaril, da se v zadnjem obdobju zelo poudarja programerski vidik, ne smemo pa pozabiti na matematično in statistično znanje, sposobnost komunikacije in vizualizacije rezultatov ter tudi mehkih veščin, saj delo poteka na različnih področjih in predvsem v skupinah. Naša skupina je s predavateljem po predstavitvi kar konkretno komunicirala, vprašanj ni zmanjkalo, zato smo prepričani, da se bo uradna statistika v prihodnje še vrnila na naše dogodke.

Avtor: katkakosmrlj

Sem komunikologinja, specialistka managementa v izobraževanju in doktorska študentka družboslovne statistike. Zaposlena sem na Fakulteti za management Univerze na Primorskem, kjer asistiram pri metodoloških predmetih in delam na projektih, povezanih z visokim šolstvom, zagotavljanjem kakovosti izobraževanja in trajnostno potrošnjo. Raziskovalno se ukvarjam tudi z anketno metodologijo.

4 thoughts on “Predavanje Bojana Nastava o uradni statistiki

  1. Pingback: Tretje srečanje MS SdS: Anketa o porabi časa in medgeneracijski transferji neplačanega dela | EFnet Portal

  2. Pingback: Tretje srečanje MS SdS: Anketa o porabi časa in medgeneracijski transferji neplačanega dela | Udomačena statistika

  3. Pingback: Predavanje Jožeta Sambta o anketi o porabi časa | Udomačena statistika

  4. Pingback: Zakaj nas mora skrbeti ogrožena neodvisnost SURS | Udomačena statistika

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s