Udomačena statistika

Statistiki pišemo blog.

Predavanje Katarine Košmelj o načrtovanju eksperimentov

4 komentarji

V torek, 19. novembra, je potekalo Prvo srečanje Mlade sekcije Statstičnega društva Slovenije, na katerem je gostja red. prof. dr. Katarina Komšelj imela kratko predavanje o načrtovanju eksperimentov. Začela je s prikazom videoposnetka poskusa, ki pokaže odpor opic zaradi neenakega plačila, vendar v nadaljnjih ponovitvah poskusa drugi raziskovalci niso uspeli priti do enakih ugotovitev. Nadaljevala pa z opisom osnov opazovalnih študij in načrtovanja eksperimentov in s tem povezanih statističnih analiz. Nato je predstavila nekaj zanimivih primerov eksperimentov iz zgodovine.

IMG_20191119_200458

Eksperimente so izvajali že Inki v 15. in 16. stoletju, kot kažejo ruševine naselja Machu Picchu v Peruju, kjer so primerjali kmetijske pridelke na različnih nadmorskih višinah. V 18. stoletju je švedski Kralj Gustav III na dveh zapornikih, ki sta bila enojajčna dvojčka, izvedel eksperiment o učinku kave in čaja na zdravje. Prav tako v 18. stoletju, a na nekoliko večjem vzorcu, je eksperiment izvedel vojaški zdravnik James Lindt, z namenom odkritja najboljšega zdravljenja za skorbut. Študentom statistike pa je najbolj znano delo Sira Ronald Aylmer Fisherja, utemeljitelja sodobne statistične znanosti, ki je leta 1935 izdal knjigo The Design of Experiments, v kateri predstavi teoretično ozadje načrtovanja in analize eksperimentov. Ta del je zaključila še z opisom Milgramovega eksperimenta o poslušnosti avtoriteti.

V zadnjem delu predavanja je predstavila primer analize eksperimenta na podatkih študije o rasti 27 deklic in dečkov, ki so jim vsaki dve leti merili razdaljo med hipofizo in špranjo za zgornjo čeljustnico. Namen študije je bil oceniti učinek starosti in spola na razdaljo, opisana pa je bila v knjigi o linearnih mešanih modelih (Pinheiro in Bates 2000). Predstavila je potek analize podatkov v statističnem programskem okolju R.

IMG_20191119_195022

Po predavanju smo ponovili znani Fisherjev eksperiment s poskušanjem čaja, ki je opisan v knjigi The Lady Tasting Tea, o kateri smo na blogu že pisali. V štiri skodelice smo najprej nalili čaj in nato mleko, v štiri pa najprej mleko in nato čaj. Oba pokuševalca med čaji nista začutila nobenih razlik, zato nismo mogli zavrniti ničelne hipoteze.

IMG_20191119_201912

Sledil je še sestanek Mlade sekcije, na katerem smo razpravljali o komunikacijskih kanalih društva, organizaciji prihodnjih dogodkov, mednarodnih povezavah in o izobraževalnih aktivnostih. Naslednje srečanje načrtujemo v januarju.

 

Avtor: Ana Slavec

Svetovalka za statistiko na centru odličnosti InnoRenew CoE. Pred tem je bila sedem let raziskovalka na Fakulteti za družbene vede. Je članica upravnega odbora Društva mlada akademija, urednica bloga Udomačena statistika ter sovoditeljica Meta PHoDcasta. Na Twitterju je @aslavec.

4 thoughts on “Predavanje Katarine Košmelj o načrtovanju eksperimentov

  1. Pingback: Drugo srečanje MsSdS: Uradna statistika – od kod in kam? | Udomačena statistika

  2. Pingback: Tretje srečanje MS SdS: Anketa o porabi časa in medgeneracijski transferji neplačanega dela | EFnet Portal

  3. Pingback: Tretje srečanje MS SdS: Anketa o porabi časa in medgeneracijski transferji neplačanega dela | Udomačena statistika

  4. Pingback: Predavanje Jožeta Sambta o anketi o porabi časa | Udomačena statistika

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s