Udomačena statistika

Mladi statistiki pišemo blog.

Prvo srečanje Mlade sekcije Statističnega društva Slovenije

3 komentarji

tea_cups_drink_925343_banner_mssdsPo tem, ko smo v začetku leta prenovili uredniški model bloga in ustvarili Facebook skupino Udomačeni statistiki, sva z Andrejem Srakarjem pripravila Predlog za ustanovitev sekcije mladih statistikov v okviru Statističnega društva Slovenije (PDF). V njem sva kot osnovne naloge sekcije poleg obstoječe spletne prisotnosti (na blogu, Facebooku in Twitterju) navedla navezavo stikov in sodelovanje s podobnimi mladimi sekcijami v tujini, spodbujanje izmenjav s tujimi univerzami in oddelki za statistiko, sodelovanje v projektu Evropske statistične igre in podporo priznanju za mlade statistike. Predlog sva poslala predsedniku društva, ki naju je povabil, da predlog predstaviva na seji izvršnega odbora društva, nato pa še na skupščini, ki je potekala v četrtek, 28. 3. 2019, kjer je bil predlog tudi sprejet.

V naslednjih mesecih sva se dobila z več drugimi mladimi statistiki in jih povabila k sodelovanju v prihodnjem delu Mlade sekcije društva. Skozi razprave z njimi sva oblikovala načrt prihodnjega dela sekcije – naše aktivnosti lahko razdelimo na štiri sklope:

  1. Prirejanje dogodkov: serija statističnih seminarjev, ki bodo potekali redno, dvomesečno v eno ali dvournih srečanjih; redna mesečna srečanja sekcije; in organizacija raznolikega programa dogodkov v sklopu letne konference Applied Statistics.
  2. Blog in (spletni) mediji: redno objavljanje na blogu Udomačena statistika in moderiranje Facebook skupine Udomačeni statistiki; ter aktivnosti v drugih medijih.
  3. Mednarodno povezovanje s sorodnimi sekcijami: aktivno sodelovanje v pobudi Young Statisticians Europe (YSE), trajnejše sodelovanje s sorodnimi sekcijami v tujini; ter projekt mednarodnega bloga.
  4. Vključevanje v izobraževanje na področju statistike: sodelovanje pri projektih, kot so Evropske statistične igre; aktivnosti za študente magistrskega in doktorskega študija statistike in drugih programov.

Če vas zanima sodelovanje v sekciji, nam lahko pišete prek kontaktnega obrazca

V okviru prvega sklopa bomo prvi spoznavni dogodek organizirali v torek, 19. 11. 2019, ob 19. uri v Poligonu (Tobačna ulica 5, Ljubljana). Srečanje bomo pričeli s predavanjem red. prof. dr. Katarine Košmelj (Biotehniška fakulteta UL) o načrtovanju eksperimentov, v okviru katerega bomo reproducirali znani Fisherjev eksperiment z okušanjem čaja opisan v knjigi The Lady Tasting Tea. Sledilo bo prvo zasedanje sekcije. Lepo vabljeni!

Dogodek je brezplačen, prosimo pa da se nanj prijavite preko obrazca Evenbrite.

Avtor: Ana Slavec

Svetovalka za statistiko na centru odličnosti InnoRenew CoE. Pred tem je bila sedem let raziskovalka na Fakulteti za družbene vede. Je članica upravnega odbora Društva mlada akademija, urednica bloga Udomačena statistika ter sovoditeljica Meta PHoDcasta. Na Twitterju je @aslavec.

3 thoughts on “Prvo srečanje Mlade sekcije Statističnega društva Slovenije

  1. Pingback: 1. srečanje Mlade sekcije Statističnega društva – Statistično društvo Slovenije

  2. Pingback: Prvo srečanje Mlade sekcije Statističnega društva Slovenije | EFnet Portal

  3. Pingback: Predavanje Katarine Košmelj o načrtovanju eksperimentov | Udomačena statistika

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s