Udomačena statistika

Mladi statistiki pišemo blog.

Otvoritev mednarodnega projekta YoungStatS ob Svetovnem dnevu statistike

Komentiraj

Naslovna slika

Slika: Mednarodno uredništvo projekta

Mlada sekcija Statističnega društva Slovenije je že od svojega nastanka zelo aktivna v mednarodni pobudi Young Statisticians Europe (YSE), kjer smo sodelovali na drugem srečanju te pobude novembra 2019 v romunskem glavnem mestu Bukarešta. Že na tem srečanju sem sokoordinator sekcije predstavil tudi predlog večjega mednarodnega bloga po vzoru znanega spletnega medija s področja ekonomije VoxEU ter dveh podobnih projektov, kjer sem doslej že uspešno deloval.

V juniju letošnjega leta smo se zato srečali s predstavniki te mednarodne pobude mladih statistikov in se pogovorili o večini podrobnosti izvedbe projekta. Projekt smo imenovali YoungStatS (z aluzijo na krovno organizacijo znotraj katere pobuda tudi deluje, FENStatS, ki je krovno združenje nacionalnih statističnih društev, med ustanovitelji pa je bilo tudi slovensko), poleg bloga pa vključuje tudi spletni seminar. V uredništvu projekta upamo, da bo projekt YoungStatS eden nosilnih projektov oživitve področja statistike v mednarodnem merilu v post-koronskem času.

V uredništvo bloga smo izbrali deset aktivnejših mladih statistikov, Emanueleja Alivertija, Christiana Capezzo, Raluco Caplescu, Michaela Fopa, Fatemeh Ghaderinezhad, Amirhosseina Jalalija, Imke Mayer, Eleno-Mario Prada, Geneviève Robin ter mene, ki projekt tudi koordiniram. O podpori projektu se pogovarjamo tudi z združenjema Bernoulli in Institute of Mathematical Statistics (IMS).

Projekt bo otvorjen danes, 20. oktobra 2020, ob Svetovnem dnevu statistike, spremljala ga bo spletna tiskovna konferenca, hkrati pa bodo objavljene prve objave, tudi s strani slovenskih predstavnikov dr. Marjana Cugmasa in Damjana Manevskega, prejemnikov nagrad Statističnega društva ob njegovi 40-letnici leta 2017 na natečaju za mlade statistike.

Zamisel bloga temelji na kratkih predstavitvah nedavno objavljene statistične literature, ki jih pišejo avtorji prispevkov sami. Nekaj več o projektu najdete tudi na spletnih straneh FENStatS. Pri projektu intenzivneje sodeluje šest mladih sekcij statističnih društev evropskih držav (poleg slovenske še francoska, italijanska, belgijska, irska in romunska). Slovenski predstavnik pri združenju je sicer prof. dr. Andrej Blejec, v delo FENStatS pa je vključenih še več slovenskih statistikov.

O dogodku bomo zagotovo veliko poročali tudi v prihodnjih letih in upam, da boste spremljali delo YoungStatS, pa tudi Mlade sekcije Statističnega društva Slovenije še naprej.

Avtor: Andrej Srakar

Economist and mathematician, working mainly in probability theory and mathematical analysis.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s