Udomačena statistika

Mladi statistiki pišemo blog.

Spletni seminar prof. dr. Michaela Bošnjaka o reproducibilnosti

1 komentar

Prejšnji torek, 20. oktobra 2020, na Svetovni dan statistike, je Mlada sekcija Statističnega društva Slovenije z društvom Mlada akademija organizirala spletni seminar o reproducibilnosti. Naš gost je bil prof. dr. Michael Bošnjak, direktor ZPID – Leibnizovega inštituta za informacije o psihologiji in redni profesor na Univerzi v Trierju. To je bil drugi v nizu dogodkov Odprta znanost 2020 organiziranih v sodelovanju z Ministrstvom za šolstvo, znanosti in šport organizirala v okviru Meseca znanosti, posnetek pa je na voljo za ogled na YouTube kanalu Mlade akademije.

Pogovor sta moderirali dr. Katja Lozar Manfreda, izredna profesorica statistike na Fakulteti za družbene vede UL, in dr. Zarja Muršič, kognitivna znanstvenica in znanstvena komunikatorka. Prva s profesorjem Bošnjakom sodeluje že dvajset let in med drugim sta s soavtorji objavila meta-analizo stopenj odgovora v spletnih anketah, ki je eden izmed najbolj citiranih člankov slovenskih družboslovcev.

Ravno pri meta-analizi kot obliki statistične analize, je bistvenega pomena, da lahko odprto dostopamo do podatkov znanstvenih študij, ki naslavljajo raziskovalno vprašanje, s katerim se ukvarjajo. Da je raziskava reproducibilna pa poleg podatkov potrebujemo tudi dostop do dokumentacije in kode v obliki, da lahko analizo ponovimo in dobimo enake rezultate.

Glavni del njegove predstavitve je bil namenjen brezplačnim orodjem, ki jih je ZPID osnoval za raziskovalce na področju psihologije za uporabo v sedmih povezanih fazah idealnega raziskovalnega cikla. Najprej, za fazo iskanja informacij, so razvili PubPsych, s katerimi raziskovalci identificirajo obstoječe publikacije, podatke in druge vire. Z orodjem PsychTopics je možno tudi analizirati priljubljenost različnih tem v preteklih raziskavah.

Za fazi načrtovanja raziskave in v fazi analize podatkov je predviden PsychNotebook, elektronska laboratorijska beležka za skupno načrtovanje, analiziranje in dokumentiranje raziskovalnih projektov, ki pa je še v fazi razvoja. Raziskave je že možno predregistrirati preko repozitorija, kmalu pa bo na voljo tudi platforma PreReg. Poleg tega bo do konca leta pripravljeno tudi orodje za zbiranje podatkov PsychLab.

Kar je raziskovalcem že na voljo za uporabo je PsychArchives, področni repozitorij za psihologijo, namenjen raziskovalnim podatkom pripravljenim v skladu z načeli FAIR (tj. najdljivost, dostopnost, interoperabilnost in ponovna uporabnost). Kar ga ločuje od večine drugih je, da to ni le odlagališče za podatke, ampak zagotavlja tudi preverbo kakovosti predloženih podatkov. V kombinaciji z orodjem za ravnanje s podatki DataWiz omogoča kakovostno dokumentacijo in s tem reproducibilnost rezultatov raziskav. Zadnja faza pa je objava v odprtem dostopu na platformi PsychOpen, ki jo je prav tako že možno uporabljati.

Čeprav gre za orodja namenjena psihologom, sta bili predstavitev in diskusija na koncu dogodka zanimivi tudi za raziskovalce z drugih področij znanosti, predvsem za tiste, ki se ukvarjamo s podatki. Eno izmed vprašanj prof. Bošnjaku je bilo, kaj svetuje raziskovalcem na drugih področjih znanosti, ki bi želeli vzpostaviti podobno infrastrukturo. Odgovoril je, da je treba podrobno poznati specifike določenega področja in identificirati, kaj že obstaja in kaj manjka. Naj ne izumljajo kolesa, ampak naj bodo temelj obstoječe rešitve, ki naj se jih poskusi izboljšati.

Upam, da bo v prihodnosti več znanstvenih ved uspelo razviti podatkovno infrastrukturo na podobnem nivoju, kot je to za psihologijo uspelo ZPID, ter s tem raziskovalcem olajšali prakticiranje odprte znanosti. Kot je povedal prof. Bošnjak, se na področju psihologije to vse bolj uveljavlja tudi kot kriterij pri ocenjevanju dela raziskovalcev.

Avtor: Ana Slavec

Svetovalka za statistiko na centru odličnosti InnoRenew CoE. Pred tem je bila sedem let raziskovalka na Fakulteti za družbene vede. Je članica upravnega odbora Društva mlada akademija, urednica bloga Udomačena statistika ter sovoditeljica Meta PHoDcasta. Na Twitterju je @aslavec.

One thought on “Spletni seminar prof. dr. Michaela Bošnjaka o reproducibilnosti

  1. Pingback: Niz dogodkov Odprta znanost 2020 v tednu odprtega dostopa | Mlada akademija

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s