Udomačena statistika

Mladi statistiki pišemo blog.

Statistični dan 2014

2 komentarja

22. oktobra je bil v Kongresnem centru Brdo pri Kranju pod okriljem Statističnega urada Republike Slovenije organiziran že 24. Statistični dan. Dogodek je bil namenjen vsem, ki statistične podatke uporabljamo pri delu, študiju ali kako drugače. Organizirani sta bili dve okrogli mizi. Podeljeni pa sta bili tudi priznanji Statističnega društva Slovenje.

Tema letošnjega dogodka je bila namenjena mladim, zato sta obe okrogli mizi obravnavali tematike statistike povezane z mladimi. K sodelovanju v prvi okrogli mizi so bili vabljeni mladi razpravljavci, ki so med drugim izmenjali mnenja o sedanji uporabi podatkov Statističnega urada RS in željah povezanih z osvežitvijo spletne strani SURS-a, novih poteh do podatkov, pa tudi o potrebi po nekaterih novih podatkih. Kot eno izmed avtoric bloga Udomačena statistika so k sodelovanju na okrogli mizi povabili tudi mene.

Druga okrogla miza je bila namenjena preverjanju, v kolikšni meri statistični podatki zadoščajo državi, ustanovam in raziskovalcem za načrtovanje strategij in ukrepov, za izvajanje analiz in pripravo politik za mlade. Tematike, ki jih je druga okrogla miza obravnavala, so obsegale razpoložljivost, dostopnost in ustreznost podatkov o mladih.

V razpravi je bil izpostavljen pomen pravilnega prikazovanja pravih podatkov, kar bo statistiko kot vedo približalo mladim v pravi luči. Tako sodelujoči v omizju kot več poslušalcev pa so poudarili odzivnost in ažurnost Statističnega urada. Kot nekoliko nevšečna in uporabnikom neprijazna je bila ocenjena spletna stran SURS, ki pa je že v fazi prenove.

Na dogodku je potekala tudi 3. slavnostna podelitev priznanj Statističnega društva Slovenije za leto 2014. Blejčevo priznanje je prejel prof. dr. Janez Stare. Priznanje za odličnost v poročanju o statistiki v medijih pa je dobilo uredništvo časnika DELO.

https://i2.wp.com/www.stat.si/StatisticniDnevi/Pictures/20141022-00563554-ang.jpg

Omeniti velja tudi, da je Statistični urad na letošnjem Dnevu statistike obeležil 70 let Slovenske statistike in Statističnega urada.

Letošnji statistični dan in vabilo organizatorjev k sodelovanju sta bila za avtorje bloga Udomačena statistika dodatna spodbuda k ponovni oživitvi aktivnosti na blogu, ki so v zadnjem letu zamrle zaradi študijskih in družinskih obveznosti.

V prihodnje se bomo trudili objavljati prispevke, za katere menimo, da vam bodo v pomoč pri raziskovalnem delu, študiju ali kako drugače.

Avtor: Marija Paladin

Zaposlena na kadrovskem področju. Po izobrazbi magistra znanosti s področja managementa. Kontinuirano raziskovalno aktivna, najbolj na področju preučevanja vloge komunikacije v formalnem okolju, timskega dela ter različnih vidikov upravljanja s človeškimi viri (kadri) in organizacijo. Raziskovalno delo v največji meri temelji na uporabi kvantitativne metodologije in statističnih metod za obdelavo podatkov.

2 thoughts on “Statistični dan 2014

  1. Pingback: Pogovor z Anuško Ferligoj | Udomačena statistika

  2. Pingback: Statistični dan 2015: Masivni podatki | Udomačena statistika

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s