Udomačena statistika

Statistiki pišemo blog.

Prejeli smo priznanje odličnosti statističnega poročanja v medijih

1 komentar

Snovalci bloga Udomačena statistika smo prejeli priznanje za Odličnost statističnega poročanja v medijih za leto 2015. To je priznanje, ki ga Statistično društvo Slovenije vsako leto “podeli novinarju ali drugemu poročevalcu, ki v medijih strokovno pravilno poroča o statistiki ali uporabi statistiko na način, ki presega običajno raven. Priznanje se lahko podeli tudi za medijsko poročanje o statistiki, ki prispeva k večjemu ugledu statistične stroke v najširši javnosti,” je zapisano v društvenem pravilniku o podeljevanju priznanj.

20151208_161522

Ana Slavec in prof. dr. Andrej Blejec, predsednik Statističnega društva Slovenije

Veseli smo, da je naše delo na področju promocije statistike cenjeno in v čast nam je, da smo se se s tem znašli v imenitni družbi nagrajencev iz preteklih let, uredništva Dnevnikovega Objektiva, Slavka Jeriča, avtorja portala Športni SOS in uredništva časnika Delo. Čeprav sami nimamo takega dosega kot prejšnji dobitniki – v aktivnih mesecih nas glede na WordPress statisitko obišče okrog 1000 obiskovalcev (plus minus 500) -, upamo, da s pisanjem ravno tako prispevamo k širjenju poznavanja statistike.

Na dogodku je bilo podeljeno tudi Blejčevo priznanje za izjemne dosežke pri razvoju statistike v Sloveniji, ki ga je prejela mag. Irena Križman, nekdanja direktorica Statističnega urada RS. Po podelitvi je imela predavanje o Mednarodnem statističnem inštitutu in njegovi vlogi v globalnem partnerstvu za trajnostni razvoj.

Foto_Crt

Ana Slavec, dr. Andrej Blejec, mag. Irena Križman (foto: Črt Ahlin)

Še nekaj besed o našem blogu in o tem, kako delujemo. Do danes smo objavili 48 zapisov. Zelo pomembna nam je kakovost napisanega, zato vsak osnutek uredniško pregledata vsaj dva izmed članov (neformalnega) uredništva bloga. Ob tem se pogosto razvijejo zelo zanimive debate. Blog je timsko delo že od vsega začetka, leta 2013, ko je Črt predlagal, da prispevamo k Mednarodnemu letu statistike in je Marija dala pobudo za blog Udomačena statistika. Pri načrtovanju koncepta smo poleg tega sodelovali še Ana, Anže, Nina in Roman. Kot je Marija zapisala v prvi objavi, smo projekt začeli z namenom poudarjanja pomena statistike kot znanosti in stroke ter širjenju zavedanja o njeni moči in vplivu. Po intenzivnih prvih mesecih delovanja je začasno popustil začetni zagon in blog je kar nekaj časa miroval. Ravno lani ob tem času smo ga spravili nazaj k življenju in ekipi se je takrat pridružila še Katka.

Čeprav je blog otrok vseh, sem se nekako vzpostavila kot njegova skrbnica, zato so me kolegi pooblastili, da priznanje v imenu celotnega kolektiva prevzamem jaz in nas zastopam pod žarometi. Biti skrbnica pomeni, da s pobudo za nove zapise skrbim, da blog ne zamre in da naše objave dosežejo čim širšo publiko prek Facebook strani in Twitter profila, kjer poleg tega objavljam tudi zanimive poljudnoznanstvene prispevke z drugih spletnih strani, ki so povezani s temami, ki jih obravnavamo na blogu, ter novice o dogodkih s področja statistike v Sloveniji.  Pri promociji objav nam včasih pomaga tudi portal Metina lista.

foto_Katka

Priznanje SdS za odličnost statističnega poročanja v medijih (foto: Katka Košmrlj)

Prejeti to priznanje je dodatna spodbuda, da bomo s projektom nadaljevali, hkrati pa tudi priložnost za razmislek o njegovi prihodnosti. Tako kot mi rastemo in ne bomo večno doktorski študenti statistike, bo treba temu prilagoditi koncept bloga, da bo ustrezal novim okoliščinam. Razmišljamo o ustanovitvi zavoda in o pridobivanju sredstev, s čimer bi si, za začetek, lahko privoščili vsaj gostovanje in lastno domeno, nekoč pa morda tudi honoriranje avtorjev objav.

Predvsem si želimo, da bi razširili mrežo avtorjev, da bi naše delo nadaljevale prihodnje generacije študentov statistike, tako doktorskih kot tudi magistrskih. Oktobra se nam je pridružil Marjan, novopečeni doktorski študent statistike, od novembra pa z nami sodeluje še Polona, magistrska študentka statistike. Upamo, da se nam jih pridruži še več.

Za konec bi se zahvalila še vsem, ki nas berete in naše objave delite naprej. Namenjene so namreč prav temu.

Avtor: Ana Slavec

Svetovalka za statistiko na centru odličnosti InnoRenew CoE. Pred tem je bila sedem let raziskovalka na Fakulteti za družbene vede. Je članica upravnega odbora Društva mlada akademija, urednica bloga Udomačena statistika ter sovoditeljica Meta PHoDcasta. Na Twitterju je @aslavec.

One thought on “Prejeli smo priznanje odličnosti statističnega poročanja v medijih

  1. Pingback: Nova Udomačena statistika | Udomačena statistika

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s