Udomačena statistika

Statistiki pišemo blog.

Okrogla miza o kariernih poteh alumen in alumnov študija statistike

1 komentar

V petek, 17. marca 2023, smo praznovali deseto obletnico bloga Udomačena statistika. Ob tej priložnosti smo v Mladi sekciji Statističnega društva Slovenije organizirali svoje deveto srečanje, v okviru katerega je potekala okrogla miza, na kateri smo gostili dve doktorici statistike (Marijo Paladin in Ano Rotter) in dva magistra uporabne statistike (Niko Berlic in Gregorja Vavdija).

Slika: Nika Berlic, Marija Paladin, Andrej Srakar, Ana Slavec, Ana Rotter in Gregor Vavdi (foto: Roman Luštrik)

Pogovor sva moderirala so-koordinatorja Mlade sekcije, Ana Slavec in Andrej Srakar. Uvodoma sem povedala nekaj besed o samem blogu, kako je nastal, kdo je pri tem sodeloval in povzela glavne dosežke (priznanje odličnosti statističnega poročanja v medijih, 115 prispevkov in več kot 80.000 ogledov vsebin). Oznanila sem tudi, da ima blog od tega meseca ISSN številko in da smo objavili navodila za pripravo prispevkov.

Nato je Andrej Srakar predstavil še (druge) aktivnosti Mlade sekcije statističnega društva Slovenije, od upravljanja več komunikacijskih kanalov do sodelovanja pri Evropskih statističnih igrah in projekta YoungStatS. Sledila je predstavitev gostov in pogovor z njimi.

Marija Paladin je doktorirala s področja družboslovne statistike in je zaposlena kot vodja kadrovske službe v Slovenskih železnicah. V pogovoru je izpostavila koristnost statistike na področju upravljanja s človeškimi viri, kjer se zbirajo ogromne količine podatkov, katerih potencial ostaja še neizkoriščen. To je bil tudi povod za izbiro študija statistike, saj je zmožnost kakovostne analize podatkov vedno pomembnejša tudi kot podlaga pri odločanju v njenem in drugih sektorjih.

“Tudi če ne ostanem na tem področju, kamorkoli bom šla, bo kakovostno zbiranje, obdelovanje in interpretacija podatkov, zelo pomembno.” (Marija Paladin, doktorica družboslovne statistike).

Ana Rotter je doktorirala iz biostatistike in na Morski biološki postaji Nacionalnega inštituta za biologijo vodi programsko skupino Morska in mikrobna biotehnologija. Tako kot Marija se je za študij statistike odločila zaradi želje po zmožnosti kakovostne obdelave velikih količnih podatkov, ki so se zbirali na njenem področju. Čeprav se raziskovalno ne ukvarja s statistiko, le to še vedno zelo uporablja. Izpostavila je tudi njeno pomembnost v okviru komunikacije znanosti.

“Pri svojem delu ne bi bila tako dobra kot sem oziroma kot si želim biti, če ne bi imela znanja statistike.” (Ana Rotter, doktorica biostatistike)

Nika Berlic je magistrirala iz uporabne statistike in ima delovne izkušnje na področju zdravstva, bančništva in telekomunikacij, trenutno pa je zaposlena kot ekspert za napredno analitiko in poročanje v podjetju A1 Slovenija. V času njenega študija uporabna statistika še ni bila redni študij, zato je bilo usklajevanje tega z zasebnim življenjem kar velik izziv. Vendar je s študijem pridobila izjemno koristna znanja, s katerimi lahko podpira delo sodelavcev v različnih sferah.

“Smo segment, ki je zelo potreben, da lahko podjetje dosega svoje cilje.” (Nika Berlic, magistra uporabne statistike)

Gregor Vavdi je magistriral iz uporabne statistike in je zaposlen na Novi Ljubljanski banki, kjer modelira kreditna tveganja. Tako kot za Niko je bil tudi zanj magistrski študij časovno zahteven, a je z njim pridobil ogromno uporabnega znanja. Dodano vrednost statistike v primerjavi s podobnimi področji vidi v njeni širini, saj statistično razmišljanje za razliko od ožjega računalniškega omogoča pravočasno prepoznavo težav z metodami in predpostavkami.

“Od vsakega evra, ki sem ga vložil v ta študij, sem dobil tri ven.” (Gregor Vavdi, magister uporabne statistike)

Sledila je še odprta razprava, v katero se je vključilo tudi občinstvo. Pogovarjali smo se denimo o možnostih povezovanja statistikov v okviru društva in izven, o obetih razvoja področja v prihodnosti in odnosu do sorodnih ved, o izzivu komunikacije v različnih jezikih in potrebi po prevajanju strokovnega izrazoslovja. Gostje so pohvalili vsebino dogodka in izpostavili njegovo zanimivost in relevantnost tudi izven področja statistike. O dogodku je poročala tudi Slovenska tiskovna agencija STA.

Posnetek okrogle mize in razprave si lahko ogledate na YouTube kanalu Mlade sekcije.

Naslednje srečanje načrtujemo oktobra. Za več informacij, se naročite na Mesečni novičnik društva in/ali spremljajte naše kanale na socialnih omrežjih (Facebook stran in skupino ter Twitter profil).

Advertisement

Avtor: Ana Slavec

Svetovalka za statistiko na centru odličnosti InnoRenew CoE. Pred tem je bila sedem let raziskovalka na Fakulteti za družbene vede. Je članica upravnega odbora Društva mlada akademija, urednica bloga Udomačena statistika ter sovoditeljica Meta PHoDcasta. Na Twitterju je @aslavec.

One thought on “Okrogla miza o kariernih poteh alumen in alumnov študija statistike

  1. Pingback: Pogovor z Niko Berlic | Udomačena statistika

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s