Udomačena statistika

Statistiki pišemo blog.

Sodelovanje v izzivu prikaza podatkov brez risanja in pisanja

Komentiraj

V lanskem prispevku na blogu sem pisala o reviji Nightingale, ki je lani prvič izšla v tiskani obliki, sicer pa jo v digitalni obliki že več let izdaja Društvo za vizualizacijo podatkov. Kot sem omenila, je nekaj prispevkov bilo namenjenih tehnikam ročne izdelave grafičnih prikazov, ki so se uporabljale, ko še ni bilo računalnikov oziroma niso bili dovolj zmogljivi. Eden je vseboval tudi izziv za bralce, da poskusijo izdelati vizualizacijo podatkov brez risanja in pisanja, samo z uporabo predmetov, saj je znano, da uvedba omejitev pogosto deluje spodbudno na ustvarjalnost.

Tudi sama sem se odločila sodelovati in za nalogo sem izbrala vizualizacijo podatkov o materialih nosilnih konstrukcij stavb v Sloveniji. Podatke sem pridobila iz Registra nepremičnin, do katerega lahko dostopamo registrirani uporabniki portala Geodetske uprave RS. Na raziskovalnem inštitutu InnoRenew CoE smo te podatke analizirali v okviru projekta izdelave izvedbenega dokumenta ukrepov razvoja lesnopredelovalne industrije, kjer nas je med drugim zanimalo, koliko stavb v Sloveniji je zgrajenih iz lesa in drugih materialov. 

Sprva sem nameravala izdelati kolaž in iz izrezkov revij za opremljanje doma, potem pa sem na dvorišču našla odslužen kos opeke in porodila se je ideja o 3D stolpičnem grafikonu. Mož mi je pomagal poiskati in obdelati odpadne gradbene materiale, da so odražali razmerja deležev v podatkih. Stolpcem sem s časopisnimi izrezki črk in številk dodala tudi oznake in vrednosti. Tako je nastal izdelek na spodnji fotografiji.

Kot je razvidno iz prikaza, je največ stavb zgrajenih iz opeke (40 %), sledijo les (16 %), kamen (10 %) in beton ali železobeton (10 %), medtem ko je skoraj četrtina drugih materialov ali kombinacij različnih materialov. Gre za podatke za do konca leta 2019, izračun pa je bil narejen na podlagi 1.174.162 stavb (99 % vseh), za katere je material konstrukcije znan. Na voljo so tudi podatki o materialih po letih, pa o letih obnov, tako da podatkovna zbirka omogoča še vrsto drugih analiz.

Moja fotografija in prispevki drugih bralcev so bili objavljeni v zimski številki revije Nightingale, ogledate pa si jih lahko tudi na spletni strani. Prevladujejo izrezki iz papirja, nekaj pa je tudi odtisov barve na papir, medtem ko je nekaj bralcev uporabilo druge materiale: tekstil, tekočine, glino, pivske zaponke in celo paprike.

Sodelovanje v tem izzivu je bila dobra vaja v ustvarjalnosti in upam, da bo ta prispevek še komu v navdih, da poskuša podatke prikazati na čim bolj domiseln način. Idealno pa je, da smo ob tem pozorni tudi na razumljivost prikaza, o čemer smo pred tremi leti razpravljali na Posvetu o vizualizaciji zdravstvenih podatkov.

Opomba: Prispevek bo v prilagojeni različici objavljen v Biltenu Statističnega društva Slovenije.

Advertisement

Avtor: Ana Slavec

Svetovalka za statistiko na centru odličnosti InnoRenew CoE. Pred tem je bila sedem let raziskovalka na Fakulteti za družbene vede. Je članica upravnega odbora Društva mlada akademija, urednica bloga Udomačena statistika ter sovoditeljica Meta PHoDcasta. Na Twitterju je @aslavec.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s