Udomačena statistika

Statistiki pišemo blog.

O letošnjem 26. Srečanju mladih statistikov petih držav v Bohinju

Komentiraj

Med 30. septembrom in 2. oktobrom letos je v Bohinju potekalo že 26. Srečanje mladih statistikov (YSM) petih držav, Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske in Slovenije. Sam sem se srečanja udeležil kot somentor ene izmed govork, pa tudi sicer so me predstavitve zelo zanimale.

Avtor fotografije: Vladimir Batagelj.

Poudarek na spodbujanju mladih je tema, ki postaja vedno pomembnejša na področju statistike in v znanosti in raziskovanju nasploh. Zakaj je temu tako posebej sedaj, je težko reči, saj mora razvoj katerega koli področja temeljiti na spodbujanju mladih. V zadnjih letih pa je opaziti večji poudarek, viden tudi skozi ustanavljanje mladih sekcij statističnih društev ter pobudi, kot sta Mladi evropski statistiki (YSE) in projekt YoungStatS.

Fotografije iz srečanj preteklih let najdete tukaj. S slovenske strani so bili v preteklosti pobudniki in podporniki dogodka nekateri profesorji statistike starejše generacije, kot Anuška Ferligoj, Vladimir Batagelj, Janez Stare in Andrej Blejec, trenutni koordinator s slovenske strani pa je doc. dr. Luka Kronegger iz Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Udeležba na dogodku je navadno prek dopisa koordinatorju posamezne države in njegovemu oziroma njenemu kasnejšemu izboru. Vsak državo navadno predstavljajo trije predstavniki, navadno doktorski študentje statistike. S slovenske strani so bili letošnji predstavniki Montserrat González Garibay, Kristjan Bolčič in Špela Orehek. Prva je predstavila prispevek o primerjavi metod strojnega učenja z bolj standardnimi regresijskimi pristopi v analizi preživetja, ki smo ga pred časom skupaj objavili v reviji Mathematics, drugi je predstavil prispevek o Bayesovem pristopu k problemu s področja zavarovalništva in financ, slednja pa večnivojsko modeliranje na področju družbenih ved.

Okrog 30 minutne predstavitve vsakega predstavnika so spremljala vprašanja in zanimive razprave. Na večerji prvega dne v gostilni Pr’Mihovc smo v živahnih razpravah obujali spomine na nekatere letošnje konference, ki smo se jih udeleževali, ter snovali načrte za prihodnje delo. V zaključku dogodka so predstavili tudi najavo prihodnjega srečanja v letu 2023.

Razprave med udeleženci so pokazale, kako potrebni so tovrstni dogodki in srečevanja. Mlajši statistiki, ki so predstavljali svoje prispevke, so prejeli številne zamisli nadaljnjega dela, ki jim bodo pomagale tudi pri zaključevanju svojih nalog. Med tistimi, ki smo bili le poslušalci pa so nastala znanstva in zanimive razprave.

K temu dodajam še, da se v letu 2023 v Sloveniji obeta še en zanimiv dogodek, 23. Evropsko srečanje mladih statistikov pod okriljem združenja za matematično statistiko in verjetnost, Bernoulli Society. Upati je, da bo vse to še nadalje pomagalo spodbuditi razvoj na področjih statistike in verjetnosti pri nas in v tujini.

Advertisement

Avtor: Andrej Srakar

Economist and mathematician, working mainly in probability theory and mathematical analysis.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s