Udomačena statistika

Mladi statistiki pišemo blog.

Rajski‌ ‌teden‌ ‌za‌ ‌matematično‌ ‌usmerjene‌ ‌–‌ ‌o‌ ‌letošnjem‌ ‌prvem‌ ‌One‌ ‌World‌ ‌simpoziju‌

Komentiraj

Letošnje leto je v znamenju pandemije bolezni COVID-19 in vseh spremljajočih sprememb. V znanstvenem svetu se je dejansko zgodilo več pomembnejših pretresov, nekateri bodo verjetno imeli trajnejše posledice. Predvsem sta se zgodila dva: glede raziskovanja COVID-19 smo videli pravcato eksplozijo raziskovanj, ki je marsikdaj spominjala na ekonomsko stanje “laissez faire”, ki označuje najbolj temeljno obliko prostega trga. Še bolj pomembno in verjetno s še trajnejšimi posledicami pa smo videli precejšen prenos večine znanstvenih aktivnosti (seminarjev, konferenc, pogovorov) na splet.

Na področju statistike in verjetnosti je bilo tukaj verjetno pionirsko delo seminarja One World Probability pod okriljem Inštituta za matematično statistiko (IMS) in združenja Bernoulli. Ta seminar je pod vodstvom dveh raziskovalcev s področja verjetnosti, Nemca Leifa Döringa in Angleža Andreasa Kyprianouja, prinesel tako imenovano gibanje One World, o katerem sam Kyprianou piše na svoji spletni strani. Po vzoru tega seminarja je nastala cela vrsta podobnih spletnih seminarjev na različnih področjih matematike in statistike.

Ker so se v letošnjem letu vrstile odpovedi konferenc, med njimi tudi osrednje s področja matematične statistike in verjetnosti, desetega kongresa Bernoulli-IMS (ki je bil predviden v južnokorejskem Seoulu), se je poiskalo nadomestek: organizacijo velikega spletnega dogodka, zastavljenega zelo eksperimentalno, z mnogimi, doslej redko preizkušenimi idejami. Organizacijo dogodka so zaupali prav omenjenima Döringu in Kyprianouju, poleg njiju pa v znanstveni odbor povabili še Sivo Athreyo, indijskega profesorja verjetnosti in osrednjega organizatorja predvidene konference v Seoulu, še enega mlajšega raziskovalca na področju verjetnosti Jeana-Christopha Mourrata, ter kot edinega s področja statistike francoskega profesorja in verjetno trenutno vodilno figuro raziskovanja v Bayesovi statistiki, Christiana P. Roberta.

Dogodek je bil zelo obiskan, beležili so preko 2500 registriranih posameznikov, okrog 600 posnetih predstavitev, ki smo jih izbrani predavatelji najprej posneli preko platforme Zoom, potem pa še predstavili v živo, ter okrog 100 posterjev. Posnete so bile kratke, 10-minutne predstavitve, ki so bile vse odprto dostopne preko platforme YouTube, v kratkem pa bodo dostopne le še tiste, za katere smo dali privoljenje avtorji. Posebna pozornost je bila namenjena dostopnosti dogodka za različna časovna območja, od zahodne obale ZDA do Avstralije tako so vsa plenarna predavanja potekala dvakrat.

Hkrati pa so bila uporabljena številna spletna orodja, s katerimi so skušali omogočiti tudi izmenjave in pogovore med raziskovalci. Povabljeni smo bili v pogovore preko platforme Slack, ki pa niso najbolje zaživeli in je bilo odzivov relativno malo, verjetno zato, ker nekateri raziskovalci še nis(m)o vajeni takšnega načina komunikacije. Omogočilo se je posebno orodje Coffee Garden, kjer smo se raziskovalci, ki smo se tja vključili, po predstavitvah ali že vmes srečevali v virtualnem vrtu. Z uporabo kamer so se pri srečanju pokazali obrazi udeležencev in pogovor se je lahko pričel. Tudi to orodje pa, kot poročajo organizatorji, ni zaživelo najbolje.

Poleg zgornjega so ves čas dogodka potekale konzultacije nekaterih vodilnih svetovnih matematičnih statistikov in raziskovalcev s področja verjetnosti, ki jim je svoja vprašanja lahko postavil kdorkoli od prijavljenih na dogodek. Zanimive so bile tudi daljše sekcije, namenjene predstavitvi zaposlitvenih možnosti za mlajše raziskovalce, ki so bile strukturirane geografsko, po celinah (delavnice je koordinirala Imma Curato).

Dogodka smo se po moji vednosti udeležili štirje slovenski predstavniki: dr. Jure Vogrinc, ki deluje na Univerzi v Warwicku in že več let tesno sodeluje z eno ključnih osebnosti s področja verjetnosti, Wilfriedom S. Kendallom; dr. Peter Gracar, ki prav tako raziskuje s področja verjetnosti in deluje na univerzi v nemškem Kölnu; Veno Mramor, ki opravlja svoj doktorat (kot doslej že več Slovencev) na univerzi v Warwicku pri prof. dr. Aleksandru Mijatoviću, ter jaz. Vsi štirje smo predstavljali v sekcijah s področja verjetnosti. Moja predstavitev je bila s področja naključnih matrik, prispevek pa je nastal v sodelovanju s prof. dr. Verbičem. Lahko se pohvalim, da je moj prispevek oz. posneta predstavitev še vedno v samem vrhu gledanosti vseh posnetih predstavitev dogodka. Na dogodku sem sodeloval tudi s posterjem s področja neparametričnih metod, povezanih z analizo mešanic, o kateri smo tu že pisali. Soavtor tega prispevka je bil avstralski ekonometrik prof. dr. Tim R.L. Fry.

Utrinek z lastne predstavitve na dogodku

Utrinek iz sekcije, kjer sem na dogodku predstavljal sam (Vir: Avtor prispevka)

Teden dni po dogodku je potekalo tudi evalvacijsko srečanje, kjer je Leif Döring udeležencem predstavil krajše poročilo o aktivnostih in udeležbi na dogodku. Zelo zanimivo je bilo slišati, da je na dogodku manjkal velik del matematičnih statistikov, ki so (tako Döring) sicer v prevladi v združenjih IMS in Bernoulli. Tudi sam sem opazil, da sta na dogodku manjkali skoraj celotni skupini švicarskega profesorja Lutza Dümbgena in norveškega Nilsa Lida Hjorta, ki sta sicer med najbolj prisotnimi na področju. Manjkalo je še nekaj vodilnih figur, zlasti s področja matematične statistike (če omenim samo nekaj imen, Irene Gijbels, Ingrid van Keilegom, Sara van de Geer, Aad van der Vaart, celo Christian Robert se na koncu zaradi drugih dejavnosti ni mogel osebno udeležiti dogodka oz. katerekoli od predstavitev, v Bayesovem delu ga je nadomestil Noel Cressie). Vseeno pa so se evalvacijskega srečanja, na katerem sem bil zaradi pobude, ki jo koordiniram preko Young Statisticians Europe prisoten tudi sam, udeležili denimo Regina Liu, trenutna predsednica IMS, John Bailer, predsednik Mednarodnega statističnega inštituta (ISI), ter bodoči predsednik IMS Krzysztof Burdzy, ki je bil prisoten že na dogodku samem kot vodja plenarne sekcije. Vsi so bili polni pohvalnih besed o dogodku, aktivnosti skupine okrog Döringa in Kyprianouja pa se nadaljujejo tudi naprej. Zanimivo je bilo slišati, da se v bodoče glede večine konferenc razmišlja, da bi se trajno prestavile na splet (ne glede na morebitni konec pandemije). Kolikor sem razbral, je prihodnje leto v načrtu že drugi tovrstni simpozij.

Omeniti velja še, da trenutno poteka cela vrsta spletnih seminarjev, podobnih One World Probability. Tako se je pričelo razmišljati tudi o enakem simpoziju na področju matematične statistike, One World Statistics. Večji spletni seminar pripravljamo tudi znotraj pobude Young Statisticians Europe na mojo pobudo in koordinacijo. Imenoval se bo YoungStatS in bo otvorjen ob letošnjem svetovnem dnevu statistike 20. oktobra. Spremljal ga bo blog istega imena, ki bo jedro aktivnosti, v uredništvu pa bo deset trenutno zelo aktivnih in bolj znanih mlajših statistikov v Evropi. Na blogu bodo redno objavljeni krajši zapisi na osnovi sveže objavljene znanstvene literature iz vseh področij statistike, ki jih bodo pisali avtorji znanstvenih prispevkov sami. Pri tem nam je bila vzor spletna stran VoxEU s področja ekonomskih znanosti.

Zdi se torej, da se je po začetnem koronskem krču znanstvena aktivnost vsaj na področju matematike in statistike ne le postavila na noge, pač pa skoraj povsem prenovila in preporodila. Spletni seminarji in tovrstni dogodki, kot je bil simpozij One World, omogočajo, da lahko stopimo v stik s področjem in raziskovalci iz vsega sveta vsakodnevno, brez kakršnih koli dodatnih ovir oz. transakcijskih stroškov. Pričakovati je, da bo to imelo precejšnje posledice za vsa področja znanosti in seveda tudi statistiko. Predvsem gre pričakovati, da bo lažja dostopnost mnogim omogočila, da se lažje pozicionirajo v mednarodnih krogih, kot je bilo to doslej. Videli pa bomo, kaj bodo prinesli prihodnji meseci in leta. Zdi se, da nas čakajo zelo razburljivi časi.

Avtor: Andrej Srakar

Mathematical statistician, econometrician and cultural economist, based in Ljubljana, Slovenia.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s