Udomačena statistika

Mladi statistiki pišemo blog.

Dan spletnega anketiranja 2015

Komentiraj

Dan spletnega anketiranja (DSA) je dogodek, ki ga, od leta 2012, enkrat letno organizira Center za družboslovno informatiko Fakultete za družbene vede. Dogodek je namenjen tako strokovni javnosti kot tudi vsem, ki uporabljajo spletno anketiranje kot način za zbiranje podatkov.

12041984_10153170081878946_563905866_n

Dan spletnega anketiranja na Fakulteti za družbene vede (Foto: Marija Paladin)

Dogodek je bil sestavljen iz dveh delov. Dopoldanski del je bil namenjen prihodnosti spletnih anket ter predstavitvi knjige Web Survey Methodology. O prihodnosti spletnih anket je govoril dr. Mario Callegaro, višji raziskovalec na Google London in eden izmed avtorjev predstavljene knjige. Z udeleženci sta se srečala tudi druga dva avtorja knjige Web Survey Methodology, dr. Katja Lozar Manfreda in dr. Vasja Vehovar. Vsi trije avtorji so tudi odgovarjali na vprašanja udeležencev dogodka o različnih tematikah povezanih s spletnim anketiranjem.

12025311_10153170081918946_1100918197_n

Katja Lozar Manfreda, Mario Callegaro in Vasja Vehovar, avtorji knijge Web Survey Methodology (Foto: Marija Paladin)

V knjigi Web Survey Methodology je strnjenih skoraj 20 let izkušenj z izvajanjem spletnih anket. Namenjena je vsem, ki se ukvarjajo s spletnim anketiranjem, saj podaja praktične napotke o najnovejših tehnikah za zbiranje veljavnih in zanesljivih podatkov. Na sistematičen in izčrpen način predstavi pripravo in oblikovanje vprašalnika, testiranje in analiziranje, način anketiranja, vzorčenje, neodgovore, stroške, spletne aplikacije za anketiranje idr. Knjiga obravnava tudi trenutno najbolj aktualne raziskovalne teme, kot so spletni paneli, mobilne raziskave in empirično e-družboslovje.

V popoldanskem delu dogodka Dan spletnega anketiranja so potekale štiri paralelne delavnice za uporabnike orodja za spletno anketiranje En Klik Anketa (1KA) , in sicer delavnica za začetnike, strukturiran pregled funkcionalnosti 1KA, pregled novosti in napredne funkcionalnosti 1KA ter lastna inštalacija in lastna domena. Delavnice vsako leto ponudijo možnost za kar se da celosten vpogled v možnosti, ki jih ponuja 1KA uporabnikom na različnih ravneh.

Registriranim uporabnikom 1KA so na voljo tudi gradiva predstavitev na Dnevu spletnega anketiranja. Dostopna so tukaj .

September je postregel tudi z nekaterimi drugimi statističnimi dogodki. Tako je od 20. do 23. septembra v Ribnem potekala konferenca Applied Statistics, ki jo organizira Statistično društvo Slovenije v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani in Statističnim uradom RS. Konference so se udeležili tudi nekateri študenti statistike, med drugim tudi dva avtorja bloga Udomačena statistika, Ana Slavec in novi član Marjan Cugmas, ki nam bo v naslednji objavi predstavil povzetek dogajanja na konferenci.

Avtor: Marija Paladin

Zaposlena na kadrovskem področju. Po izobrazbi magistra znanosti s področja managementa. Kontinuirano raziskovalno aktivna, najbolj na področju preučevanja vloge komunikacije v formalnem okolju, timskega dela ter različnih vidikov upravljanja s človeškimi viri (kadri) in organizacijo. Raziskovalno delo v največji meri temelji na uporabi kvantitativne metodologije in statističnih metod za obdelavo podatkov.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s