Udomačena statistika

Mladi statistiki pišemo blog.

Moji vtisi s 6. konference ESRA

1 komentar

Letos sem se že tretjič udeležila konference evropskega združenja za anketno raziskovanje ESRA, ki smo jo nazadnje, pred dvema letoma, gostili v Ljubljani. Tokrat je potekala v Reykjaviku na Islandiji (od 13. do 17. julija), udeležilo pa se je je preko 750 raziskovalcev iz 45 različnih držav iz celega sveta. Program je tudi tokrat sestavljalo več vzporednih sej s stotinami predstavitev  – v nadaljevanju opišem le kratek tečaj, ki sem se ga udeležila, obe vabljeni predavanji ter moji predstavitvi.

Reykjavik, najservernejša prestolnica na svetu, ima nekaj čez 120.000 prebivalcev, celotna Islandija pa nekaj čez 300.000. Zato so jim, kot se radi pošalijo, najljubše statistike per capita (na prebivalca). Zaradi močne demokratične tradicije, imajo ankete v njihovi družbi pomembno vlogo.


Na prvi dan konference sem se udeležila kratkega tečaja o
večnivojskem modeliranju strukturnih enačb (multilevel structural equation modeling), ki ga je izvedel prof. Peter Schmidt (University of Giessen). Strukturno modeliranje enačb izhaja iz enačb splošnih linearnih modelov, proučuje pa odnose med nizom neodvisnih in nizom odvisnih spremenljivk, ki so lahko  direktno opazovane ali latentne, tj. sestavljene iz več indikatorjev. Večinivojsko modeliranje se uporablja za podatke, kjer se enote združujejo glede na različne skupine, katerim pripadajo, na primer države. Po teoretičnem uvodu, je bilo predstavljenih več praktičnih primerov tovrstnega modeliranja, na primer na podatkih ESS. En primer smo tudi sami analizirali v programu MPlus – za preproste primere zadostuje brezplačna demo verzija.

Drugi dan se je začel z vabljenim predavanjem prof. Larsa Lyberga (Stockholm University) o načrtovanju in izvajanju primerjalnih raziskav. Gre za tako imenovane 3MC ankete, to je raziskave v multinacionalnih, multiregionalnih in multikulturnih kontekstih. Izzivi, s katerimi se srečujemo v klasičnih anketah, so v teh kontektstih še multiplicirani, zato je pomembno imeti trdno infrastrukturo in osrednjo ekipo ljudi, ki zagotavljajo doseganje določenih standardov in zahtev. V raziskavah je namreč pogosto dopuščene preveč raznolikosti v pristopih zbiranja podatkov med različnimi državami. Poleg klasičnih napak pokritosti, vzorčenja, neodgovorov in merjenja, so za 3MC raziskave specifične še napake zaradi prevajanja in prilagajanje kulturno-specifičnim pojavom. Zaradi naštetih težav moramo biti pri primerjanju različnih držav biti pazljivi, saj razlike lahko izhajajo tudi iz razlik v pristopu in kontekstu. Čeprav je rangiranje držav zelo pogost način predstavitev rezultatov mednarodnih raziskav, bi se mu morali izogniti – bolj pomembno je razumeti dogajanje v posamezni državi. Na koncu je povzel še 10 zlatih pravil Rogerja Jowella za mednacionalne raziskave.

Lybergovo predavanja o 3MC je bilo odlična iztočnica za obe moji predstavitvi. Prva je bila na temo uteževanja Evropske družboslovne raziskave, kjer je bil velik izziv razviti usklajeno metodologijo za vse sodelujoče države, med drugim zaradi razlik v kakovosti kontrolnih podatkov. V drugi pa sem obravnavala potencial jezikovnih virov za izboljševanje načrtovanja anketnih vprašanj, o čemer sem pisala tudi na blogu. Tovrstna orodja so koristna tudi v fazi prevajanja vprašalnikov, ko skušamo izbrati najboljši prevod za določen jezik.

Na predzadnji dan konference je potekalo še drugo vabljeno predavanje, ki ga je imela prof. Frauke Kreuter (University of Maryland). Tema je bila zbiranje podatkov in sklepanje iz vzorca na populacijo. Spreminjajočem se okolje, v katerem potekajo raziskave, prinaša številne izzive za raziskovalce, kar je bilo tudi rdeča nit letošnje AAPOR konference, o kateri je poročal Anže. Tudi tu ni šlo brez omembe velikih podatkovij – Kreuterjeva je v predavanju potegnila analogijo med tokom podatkov in islandskimi slapovi. Zadržana pa je do islandskega reka Þetta Reddast, ki pomeni nekaj v smislu “bodi brez skrbi, vse se bo uredilo” – kot raziskovalce nas morajo skrbeti različne napake v podatkih in aktivno jih je treba zaznavati in odpravljati. Bistvo predstavitve pa so bili trije sklepi: 1. tudi na podlagi neverjetnostnih vzorcev lahko sklepamo na populacijo, a pod pogojem, da povezave med  izbirnim mehanizmom in ciljem raziskave; 2. bolje bi morali izkoriščati administrativne vire, ki so na voljo raziskovalcem, in jih povezovati z anketnimi podatki; 3. poskrbeti bi morali za več ozaveščanja javnosti o rezultatih raziskav in več sodelovanja. Predstavila je dobro prakso sodelovanja študentov interdisciplinarnih področij na Univerzi v Mannheimu.

20150718_165606-ANIMATION

Slap Skogafoss na jugu Islandije. Frauke Kreuter je v svojem predavanju velika podatkovja primerjala s tokom vode v islandskih slapovih.

V intenzivnih dneh konference se je pretočilo veliko znanja in informacij, predvsem pa je bila pomembna za utrjevanje stikov in sodelovanja med raziskovalci. Kot je dejal eden izmed vabljenih govorcev na Webdatanet konferenci, je to ključnega pomena za znanost. Pomembno vlogo pri utrjevanju stikov je letos imelo tudi tvitanje pod heštegom #esra15. Medtem ko sama o ESRA konferenci poročam z enomesečno zamudo, je Annie Pettit s sej blogala v živo, na koncu pa pripravila povzetek, zelo uporabna pa je tudi njena primerjava akademskih in marketinških konferenc.

Avtor: Ana Slavec

Svetovalka za statistiko na centru odličnosti InnoRenew CoE. Pred tem je bila sedem let raziskovalka na Fakulteti za družbene vede. Je članica upravnega odbora Društva mlada akademija, urednica bloga Udomačena statistika ter sovoditeljica Meta PHoDcasta. Na Twitterju je @aslavec.

One thought on “Moji vtisi s 6. konference ESRA

  1. Pingback: Pogovor s Tino Zupanič | Udomačena statistika

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s