Udomačena statistika

Študenti statistike pišemo blog.

Quantified Self ali katere podatke lahko zbiramo o sebi?

Komentiraj

Ob Anini objavi o tem, kako posamezniki porabljamo čas, sem se spomnil, da bi bilo primerno na blogu omeniti gibanje Quantified Self (ali krajše “QS”). Avtorji skovanke gotovo niso razmišljali o težavah, ki nam jih bodo povzročili pri prevajanju, saj sam prevoda s katerim bi bil zadovoljen še nisem našel. Za gibanje so zelo pomembne številke in tudi statistika. Ampak tokrat ne na nivoju populacije ali vzorca, ki bi prestavljal populacijo. Statistika in številke so tokrat na morda najnižjem nivoju – nivoju posameznika. Motivov je lahko več – naučiti se nekaj o sebi, razumeti se, se spremeniti, izboljšati. Eden od soustanoviteljev gibanja, Gary Wolf, gibanje predstavi v tem 5 minutnem, že dokaj starem TED govoru, ki pa vseeno zajame bistvo:

Podlaga za razmišljanja o sebi so podatki, ki jih posamezniki zberemo s spremljanjem samega sebe. Še vedno si zapisujemo v zvezke in dnevnike, s pametnimi telefoni pa so se odprle možnosti uporabe množice appov za beleženje aktivnosti, razpoloženja, vedenja, zdravja, kognitivnih sposobnosti, finančnega stanja, …  Na trgu pa so tudi cenovno dokaj dostopni biometrični senzorji in razne analize, s katerimi se odpirajo nove možnosti, kako se posamezniki lahko “objektivno kvantificiramo”. Poleg digitalnih beležnic imamo digitalne števce korakov in telesne aktivnosti, merilce srčnega utripa in pritiska, merimo lahko količino in kvaliteto spanja, raven glukoze v krvi, pogledamo svoj genom in še mnogo stvari. V resnici je področij, s katerimi se QSovci ukvarjajo preveč, da bi jih na kratko pregledno opisal, zato vas vabim, da si pogledate še kakšnega od objavljenih video posnetkov.

Gibanje ima precej podpornikov po celem svetu, dobivamo se tudi v Ljubljani (vabljeni!). Več pa mogoče v kakšni od prihodnjih objav.

Advertisements

Avtor: Črt Ahlin

Študent statistike na Univerzi v Ljubljani. Ukvarjam se z analizo podatkov povezanih z zdravjem. Če utegnem, tečem, fotografiram. Student of statistics at the University of Ljubljana. Interested in health related wearable devices, personalized medicine, quantified self. Will run, if let loose. @crtahlin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s