Udomačena statistika

Študenti statistike pišemo blog.

Kako prešteti slovenske blogerje?

1 komentar

Pisala nam je bralka Nina, ki jo je zanimalo, kako priti do statističnih podatkov, kot so število blogerjev v Sloveniji, kako je število naraščalo/padalo v zadnjih štirih letih ter kdo piše bloge (spol, starost, tema, demografski podatki). Vprašanje je veliko bolj zahtevno, kot se zdi na prvi pogled. Zanj se ji zahvaljujemo in odgovor objavljamo na blogu. 

Kot vsak pojav, lahko tudi slovenske bloge preštejemo bodisi z opazovalnimi (organski podatki) bodisi število ocenimo z eksperimentalnimi metodami (načrtovani podatki). Organski podatki so v tem primeru podatki ponudnikov gostovanj blogov, ki pa večinoma niso javno dostopni. Pa tudi če bi podatki bili javno dostopni, bi težko identificirali, kateri od teh blogov imajo slovenske avtorje. V Sloveniji obstaja tudi nekaj poskusov ročnega štetja (npr. DrugiSvet in Peter Filec), vendar noben tovrsten seznam ni in tudi ne more biti izčrpen. Nekateri blogi tudi niso javno dostopni. Pa tudi če bi nam uspelo prešteti vse bloge, na tej podlagi ne bi mogli direktno sklepati o številu blogerjev, saj lahko ena oseba piše več blogov ali pa ima en blog več avtorjev, kot na primer Udomačena statistika.

Zato je po mojem mnenju najbolj primerna metoda anketa. Obrnili smo se na Statistični urad RS, ki je o blogih spraševal v okviru ankete o uporabi informacijsko-komunikacijske tehnologije v gospodinjstvih in pri posameznikih, a žal samo v letih 2009 in 2010. Uporabnike interneta (stare od 16 do 74 let) so vprašali, ali so v zadnjih treh mesecih v zasebne namene uporabljali internet za branje blogov oz. spletnih dnevnikov (c5i), ali za pošiljanje komentarjev na bloge drugih oseb (c5j), ali za ustvarjanje in urejanje lastnega bloga (c5k). Podatki so dostopni na podatkovnem portalu SI-STAT, kjer lahko naredite poizvedbo po meri in rezultat izpišete v tabeli ali grafikonu – za primer blogov smo pripravili izpis, kjer stolpci predstavljajo uporabo interneta za izbrane namene, na ordinatni osi pa je utežena ocena SURS o številu uporabnikov (slika spodaj). Podatke je možno analizirati tudi po spolu, starostnih razredih, izobrazbi, statusu aktivnosti in stopnji urbanizacije območja, v katerem ti živijo. Podrobnosti o postopku merjenja in izračuna lahko preberete v metodoloških pojasnilih. Upoštevati je treba tudi to, da imajo ocene vedno določeno napako.

SURS

Vir: Podatki SURS o namenu uporabe interneta pri rednih uporabnikih interneta

V letu 2009 naj bi bloge bralo več kot 388 tisoč oseb (tj. 40% uporabnikov interneta), v letu 2010 pa je številka narasla na preko 454 tisoč (42% uporabnikov interneta). Druge bloge je v letu 2009 po oceni SURS komentiralo preko 176 tisoč oseb (18% uporabnikov interneta), leto kasneje pa samo še 153 tisoč oseb (14% uporabnikov interneta). Upad je zaznan tudi pri številu blogerjev, tj. oseb, ki so ustvarjale in urejale lasten blog, in sicer s preko 120 tisoč (12% uporabnikov interneta) na nekaj čez 78 tisoč (7% uporabnikov interneta). Ali je število upadalo tudi v nadaljnjih letih, ne vemo, saj SURS po letu 2010 vprašanj o blogih ni več postavljal. Pravijo, da niso zaznali te potrebe med uporabniki, zato so jih nadomestila vprašanja o temah, kot so e-veščine, e-uprava in mobilna uporaba interneta.

Poleg ankete SURS je število slovenskih blogerjev skušalo oceniti še nekaj anketnih raziskav. V letih 2007 in 2008 sta podjetji iPROM in Valicon izvedli raziskavo, ki je pokazala povečanje števila uporabnikov blogov in števila komentarjev. Leta 2009 je bilo v okviru projekta RIS izdano poročilo o blogih na podlagi telefonske ankete v letu 2008, v katerem so pregledali in primerjali tudi podatke iz drugih virov. V letu 2010  je o blogih spraševal tudi Eurobarometer, ki pa je delež blogerjev ocenil precej niže kot druge raziskave, in sicer naj bi jih pisala le 2% populacije (kar je približno 3% uporabnikov interneta, na grobo računano). O pisanju blogov je Eurobarometer spraševal tudi leta 2013, vendar se je omejil le na rabo blogov za kulturne namene.

Vse do sedaj omenjene anketne raziskave so bile izvedene na reprezentativnih vzorcih. Poleg teh je bilo o blogih izvedenih še veliko raziskav ne priložnostnih vzorcih (npr. Marijina raziskava o bloganju), vendar na podlagi takih raziskav ne moremo sklepati o celotnem številu blogerjev. Nam pa lahko dajo zanimiv vpogled v to, kdo so blogerji in zakaj blogajo. Najnovejša tovrstna raziskava je Blogbarometer 2014, v kateri je sodelovalo 149 slovenskih blogerjev. Poleg Slovenije je sodelovalo še 10 držav. Rezultati so zanimivi, vendar jih ne moremo posplošiti na vse blogerje.

Kolikor nam je znano, za zadnja štiri leta za Slovenijo ni podatkov, na podlagi katerih bi lahko dovolj dobro ocenili dejansko število blogerjev. Škoda je, da tega vprašanja ni več niti v anketah SURS, niti ni drugih raziskav na reprezantativnih vzorcih. Kakovostne raziskave seveda niso poceni in očitno število blogov ni dovolj zanimiva informacija, da bi se jo spremljalo na tak način. Čeprav na vprašanje bralke ne moremo točno odgovoriti, se je bilo s to temo vseeno zanimivo ukvarjati. Veseli  bomo tudi morebitnih vprašanj drugih bralcev.

Advertisements

Avtor: Dr. Ana Slavec

Svetovalka za statistiko na centru odličnosti InnoRenew CoE. Pred tem je bila sedem let raziskovalka na Fakulteti za družbene vede. Je članica upravnega odbora Društva mlada akademija, urednica bloga Udomačena statistika ter sovoditeljica Meta PHoDcasta. Na Twitterju je @aslavec.

One thought on “Kako prešteti slovenske blogerje?

  1. Pingback: Analiza podatkov Evropske družboslovne raziskave z vmesnikom Nesstar | Udomačena statistika

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s