Udomačena statistika

Študenti statistike pišemo blog.

Sezona okužb z boleznimi, ki jih prenašajo klopi

Komentiraj

S pomladjo pride veliko prijetnih stvari, na žalost pa spet prihajajo na plano tudi klopi. Ti so že sami po sebi precej zoprni paraziti, prenašajo pa lahko tudi bolezni. Med njimi sta tudi limska borelioza in klopni meningoencefalitis. Prva je bila leta 2011 šesta na seznamu najpogosteje hospitaliziranih zaradi nalezljivih bolezni v Sloveniji (Tabela 2). Nekoliko več o boleznih in zaščiti pred njimi si lahko preberete na spletnih straneh IVZZa občutek o razširjenosti bolezni bomo narisali nekaj grafov.

LIMSKApoletih KMEpoletih

Naj vas višina grafov ne zamoti – letno število primerov limske borelioze je bilo precej višje kot za klopni meningoencefalitis. Vedno preverite skalo na pokončni osi, če smete primerjati grafa med seboj le po videzu. Neposredna primerjava grafov z različnimi skalami je lahko zelo zavajajoča – z vidika jasnosti sporočila je zato bolje, da zgornja grafa nista drug poleg drugega (lahko pa bi npr. za oba uporabili enako skalo). V letu 2006 je bilo tako le nekaj manj kot 400 primerov klopnega meningoencefalitisa, a več kot 4000 primerov limske borelioze. Na videz število primerov limske borelioze v letih v povprečju narašča. Za klopni meningitis pa verjetno tega ne bi rekli, saj je gibanje vrednosti bolj neurejeno.

KMEpoletihzaregije

Na teh grafih pa so skale na navpični osi enake za vse regije. Največjo incidenco klopnega meningitisa dosega Kranjska regija. Vidimo, da so incidence po regijah na precej različnih nivojih. Tako ima Novomeška te bolezni relativno malo – najmanj med vsemi.

LIMSKApoletihzaregije

Tudi pri limski boreliozi ima Kranjska regija v povprečju največjo incidenco. Novomeška pa za to bolezen nima več v povprečju najmanjše incidence, ampak to velja za Mariborsko regijo. Iz zgornjih slik se to moda ne vidi najbolje, zato bo bolj pregledno, če izračunamo povprečje za incidenco v letih 2001 do 2011 in rangiramo regije po njem v obliki tabele.

RangKMEinLIMSKAtabela_2

Te številke samo tako, za vtis – v vsakem primeru naj velja pazljivost v naravi!

Vir podatkov so letna poročila o spremljanju nalezljivih bolezni v Sloveniji Inštituta za varovanje zdravja RS.

Advertisements

Avtor: Črt Ahlin

Študent statistike na Univerzi v Ljubljani. Ukvarjam se z analizo podatkov povezanih z zdravjem. Če utegnem, tečem, fotografiram. Student of statistics at the University of Ljubljana. Interested in health related wearable devices, personalized medicine, quantified self. Will run, if let loose. @crtahlin

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s